- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Dve izložbe u Galeriji Reflektor

Dve izložbe u Galeriji Reflektor

- REKLAMA -

Izložbe Republika i Nasilje u nasljeđe će biti otvorene u užičkoj Galeriji Reflektor u subotu 7. maja.

Goran Dragaš i Selman Trtovac, autori “Republike”, su rođeni u državi koja više ne postoji, u Jugoslaviji. Njihovo detinjstvo, školovanje i razvoj je vezan za tu zemlju. Drama koja se odvijala tokom devedesetih godina prošlog veka, raspad i nestanak te zemlje, i celog sistema vrednosti, je bitno uticao na njihovo viđenje sveta, i zato oba umetnika smatraju da je suočavanje sa umetnošću, na bilo koji način, izuzetno ozbiljna stvar.

Poetike i sam likovni jezik, kao i geneza mišljenja kod svakog od autora je značajno različita. Ta činjenica je za oba autora izazov i mogućnost dijaloga unutar konteksta zajedničke izložbe. Crteži i video rad Selmana Trtovca, kao i slike i fotografije Gorana Dragaša su vizuelni tragovi veoma kompleksnih procesa, kroz koje su oni prolazili i još uvek prolaze.

Izložbom „Nasilje u nasljeđe?“ banjolučka vizuelna umjetnica Nina Babić predstavlja novi ciklus dela – slike i objekte, koji su nastajali tokom posljednje dvije godine, a posvećeni su problemu rodno zasnovanog nasilja.

Ogoljeni, sirovi realizam, neublažen i neumekšan, njeno je osnovno sredstvo, a izazivanje snažne emocionalne reakcije kod publike njena je namjera. Reč je o izložbi koja pretenduje da prodre duboko u svijest pojedinca, izlažući ga pritom potencijalno neugodnim ili potresnim sadržajima, rekla je istoričarka umetnosti Žana Vukičević.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12 ° C
12 °
12 °
88 %
2.3kmh
1 %
Pet
28 °
Sub
29 °
Ned
14 °
Pon
14 °
Uto
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime