- REKLAMA -
13.6 C
Užice
Početna Srbija i region Projekat Garanacija za mlade omogućava dolazak do posla i prakse za četiri...

Projekat Garanacija za mlade omogućava dolazak do posla i prakse za četiri meseca

- REKLAMA -

Vlada Srbije i Evropska unija potpisale su tokom EU nedelje mogućnosti dva programa saradnje čiji je cilj da se uspostave Garancije za mlade u Srbiji. Garancije za mlade je program koji već postoji u 27 država članica EU i predastavlja obavezu da se mladima uzrasta od 15 do 29 godina, u roku od četiri meseca od gubitka posla, odnosno završtka školovanja, omogući ponuda za zaposlenje, obuka ili stručna praksa.

Mladi su kategorija stanovništva koji se najteže zapošljavaju. Kako bi se to promenilo, države članice EU imaju obavezu da putem garantne šeme za mlade obezbede da mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje.

U EU podkastu Za tebe Metiju Peno iz Delegacije EU u Srbiji je naveo da je prednost tog programa, u odnosu na postojeće u Srbiji, ta što imate garanciju da ćete u relativno kratkom vremenskom periodu dobiti ponudu (za posao, praksu) koju možete, ali i ne morate da prihvatite.

To znači da nećete odsustvovati sa tržišta rada duže od četiri meseca, da će lokalna služba zapošljavanja moći da vas podrži u tom periodu, rekao je on navodeći da na taj način ne gubite stečeno znanje i ne odsustvujete predugo sa tržišta rada.

Kada se radi o sistemu garancija za mlade u državama članicama, proces varira od zemlje do zemlje, kaže Peno.

Objašnjavajući osnove tog sistema u EU, on objašnjava da se mlada osoba nakon završetka školovanja ili gubitka zaposlenja prvo registruje preko intereneta i potom dobija sastanak sa savetnikom za zapošljavanje.

-Tokom prvog sastanka radi se profil, gde savetnik gleda da li se radi o osobi koja već odgovara tržištu rada ili mu treba dodatna obuka i na osnovu toga u roku od četiri meseca osoba dobija ponudu po osnovu garancije za mlade i tada započinje proces, rekao je on.

Program će, između ostalog, u pilot fazi pomoći Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZZ) sa sedam miliona evra, od kojih je 5,5 miliona bespovratno. Preostalih 1,5 miliona obezbediće srpsko Ministarstvo za rad.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
98 %
1.2kmh
100 %
Čet
14 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime