- REKLAMA -
12.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Počela proizvodnja u socijalnom preduzeću u Sevojnu (AUDIO)

Počela proizvodnja u socijalnom preduzeću u Sevojnu (AUDIO)

- REKLAMA -

Tekst i foto :N.K.

Upreduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Naše zeleno polje“ u Sevojnu, krajem prošle sedmice, počela je redovna proizvodnja.

Osmoro radnika, od kojih su petoro osobe sa invaliditeom, ponudiće domaćem i inostranom tržištu sušene šljive, kajsije, višnje, kruške i jabuke, kao i ovsene  pahuljice sa komadićima voća, čips od jabuka i druge proizvode. Osnivanje preduzeća, jedinog takve vrste u Zlatiborskom okrugu, deo je projekta Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice, koji je započet pre tri godine, uz podršku lokalne samouprave i Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Projekat je, 2016.  podržalo i Ministarstvo pravde sa oko 2,8 miliona dinara od sredstava prikupljenih po osnovu oportuniteta, što je omogućilo kupovinu sušare, magacinske vage i ambalaže.

Dodatnih 20.000 evra, koliko je uloženo u opremu i uređenje prostora, obezbedila je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA). Time je zaokružen tehnološki proces koji je, kako je rečeno, bezbedan za rad osoba sa invaliditetom.    

„Naš cilj nije isključivo biznis radi biznisa, već da zaposlimo osobe sa invaliditetom kako bi se poboljšao njihov položaj, ali i da obezbedimo novac koji je potreban Udruženju za pružanje usluga osobama sa invaliditetom“, kazao je Čedomir Cicović, direktor preduzeća i zahvalio se turskoj agenciji što je prepoznala i podržala tu ideju.

Čedomir Cicović 1 – snimak

Preduzeću predstoji uvođenje HACCP standarda, kazao je Cicović.

Čedomir Cicović 2 – snimak

Keman Ozdemir, savetnica TIKA iz Ankare, navela je da je ta agencija u Srbiji, od 2009. godine, realizovala 260 projekata što, kako je rekla, predstavlja dopinos razvoju prijateljskih odnosa između Turske i naše zemlje.

Keman Ozdemir – snimak

Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, objasnio je na koji način je loklana smaouprava pomogla osnivanje tog preduzeća.

Ivan Stanisavljević – snimak

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
12.7 ° C
12.7 °
12.7 °
98 %
0.3kmh
100 %
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime