- REKLAMA -
8.7 C
Užice
Početna Srbija i region Trendovi Izazovi javnih nabavki na lokalnom nivou: Sve manje ponuda, sve više izuzetaka...

Izazovi javnih nabavki na lokalnom nivou: Sve manje ponuda, sve više izuzetaka iz javnih nabavki (AUDIO)

Okrugli sto Izazovi javnih nabavki na lokalnom nivou održan u Užicu u cilju unapređenja procesa javnih nabavki i radi poboljšanja podsticajnog okruženja za veće učešće lokalnih ponuđača u tim postupcima

- REKLAMA -

Zakon o javnim nabavkama je poslednji put izmenjen na početku ove godine, ali praksa već pokazuje određene slabosti, ukazao je Dragomir Pop Mitić iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju pojasnivši da su postupci postali sve transparentniji, ali da je problem što je sve više izuzetaka iz javnih nabavki. 

“Problematične su i nabavke ispod limita”

  • Sad imamo potpuni paradoks jer nama negde oko osam milijardi evra ide kroz sistem javnih nabavki, a blizu tog iznosa ide i na nabavke van sistema, naglasio je.

Podsetivši da direktiva Evropske unije iz 2014. godine sugeriše da je potrebno sprovoditi nabavke na način da se što više malih i srednjih preduzeća uključe u taj proces, Dragomir Pop Mitić je ukazao na problem konstantnog smanjivanja broja ponuđača, firmi koja učestvuju u javnim nabavkama.

  • Zvaničan izveštaj republičke Kancelarije za javne nabavke kaže da mi u 50 odsto javnih nabavki u Srbiji imamo samo jednu ponudu, pa se postavlja pitanje u čemu je problem, predočio je Dragomir Pop Mitić.

Preduzeća su podelila tržište između sebe, složila se većina učesnika okruglog stola Izazovi javnih nabavki na lokalnom nivou, održanim u četvrtak u prostorijama RRA u Užicu.

  • Između sebe se dogovore ko će gde da konkuriše. To nikakva tajna nije, konstatovali su učesnici okruglog stola uz komentar da se na pojedinim tenderima, recimo za građevinske radove, uvek javljaju isti ponuđači.

Prema navodima učesnika okruglog stola, u manjim sredinama se dešava da se ponekad ne javi nijedan ponuđač.

  • Svi su angažovani na auto-putevima i ti nemaš koga da ti napravi šahtu u manjim mestima, naveo je učesnik okruglog stola Ilija Petronijević.

Slaviša Projević, rukovodilac Odeljenja za javne nabavke gradske uprave Užice, uzrok malog broja ponuda vidi i u nedostatku kadrova, majstora zanatlija, sa završenom školom.

  • Sve više škola zanatske delatnosti izumire. Odeljenja trogodišnjih profila majstora zanatlija su pred ukidanje. Da ne pričam o građevini –  tražite vi nekome da ima tri armirača i tri zidara, a koju će diploma da dostavi. Mislim da ti kadrovi iz našeg školstva ne izlaze već dvadeset godina, ocenio je Projević.

Prema navodima Marine Tucović iz Ženskog centra Užice, potpuno je nelogično očekivati sličan broj ponuda za kancelarijski materijal i građevinske radove.

  • Činjenica je da mora da se posmatra po nivoima i da sektori moraju da se odvoje. Ne možete da izjednačite nabavku toalet papira i izgradnju puta. To je nerealno, rekla je Tucović.

Ona smatra spornim što je najniža cena kriterijum za izbor izvođača.

  • Po meni je dobra varijanta da se cena upoređuje sa kvalitetom koji se nudi. Ne možete da kažete da je ekonomska cena jedina merodavna na osnovu čega procenjujete i donosite odluku ko će da bude izvođač bilo kakvih radova. Mora da postoji nešto što je protivteža, a to je kvalitet usluge. Kvalitet mora negde da se rangira u skladu sa cenom onog što se nudi, istakla je.

Slaviša Projević, rukovodilac Odeljenja za javne nabavke gradske uprave Užice, ukazao je da su problematične nabavke koje se prvenstveno odnose na usluge izrade projektne dokumentacije.

  • Tu je kriterijum ekonomski najpovoljnija ponuda, da se nešto vrednuje i boduje. To je dosta problematično i uopšte ne vidim mogućnost kako to može da se reguliše. Svi oni imaju licence da bi mogli projektovati, ali, ako je neko projektovao objekte od javnog značaja, da li treba izjednačiti objekte od javnog značaja, kao što su projektovanje bolnica, domova zdravlja, škola, obdaništa, sa objektima za stanogradnju gde uglavnom nije sufinansijer država nego privatno lice. S obzirom da mi radimo javne objekte, dilema je kad raspisujete javnu nabavku za izvođenje radova, da li treba prihvatiti da privatnik potpiše nekome da je ta i ta firma izvela građevinske radove kod njega, vrednosti 50 miliona, ako je pravio hotel ili samo da se prihvata referenca da je neko izveo građevinske radove na objektima javne namene.

U osvrtu na reference, prema navodima Projevića, stvar je što niko ne veruje nikome.

  • Svaki privatnik će ti potpisati da je neka građevinska firma izvela građevinske radove kod njega u nekoj vrednosti koji ti u principu ne možeš da proveriš, predočio je Projević.

Nakon što je novinar Nenad Kovačević, učesnik okruglog stola, ukazao da se u Užicu dešavalo da aneksima ugovora cena radova prekorači ponude drugih firmi koje nisu prošle na istom tenderu za rekonstrukciju objekta, pokrenuto je pitanje delovanja nadzornih organa prilikom izvođenja radova, ali i mogućnost ukidanja nepredviđenih radova.

Navodeći da je firma, zbog koje je dečji bazen rekonstruisan, pa prepravljan, dobila drugi posao na području grada, Kovačević je ukazao da bi bilo poželjno da na novim tenderima ne mogu da učestvuju firme koje prethodno nisu odgovorile projektnom zadatku prilikom izvođenja sličnih radova za koje su odabrani na tenderu.

  • Ako dostavi dokaz za najpovoljnijeg ponuđača da nije poštovao ranije ugovore po istom osnovu za isti predmet nabavke, odmah se tretira kao neprihvatljivo. Sve mora da stoji u konkursnoj dokumentaciji, napomenuli su službenici za javne nabavke okupljeni na okruglom stolu. Predočivši da su aneksi dozvoljena radnja u postupku javne nabavke, ali i da više nema negativnih referenci, učesnici okruglog stola su poručili da je za građevinske radove najvažnije da projektni zadatak bude jasno definisan.

Slaviša Projević je poručio da je ključ javnih nabavki u dobrom premeru i predračunu radova.

  • Tehnička specifikacija je ključ. Znači, dobro opisati ono šta se želi i šta se hoće i što bolje, preciznije i detaljnije uraditi premer radova, istakao je.

Iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju su istakli da je, inače, izvršenje ugovora ogroman problem za sve.

  • Ministarstvo je to primetilo i delegiralo je posebne službenike koji će se u narednom periodu baviti samo izvršenjem ugovora. To je njihova obaveza od početka godine. Znači nema više budžetske inspekcije. Mnogi su se povukli, rekao je Dragomir Pop Mitić.

Odeljenje za javne nabavke gradske uprave Užice, prema navodima Projevića, izlazi u susret javnim ustanovama kada im se direktno obrate za pomoć oko javnih nabavki.

I užičke škole su tražile da im Grad raspisuje javne nabavke.

  • Svaka od 15 škola ima sekretara, ali ni u jednoj školi nema službenika za javne nabavke. Po novom zakonu ne mogu da raspisuju javnu nabavku ako u komisiji nemaju jednog člana koji ima sertifikat položen za službenika za javne nabavke, kazao je Projević dodavši da je nebulozno da škole moraju da raspisuju javne nabavke za ekskurzije koje plaćaju roditelji.

Terenski rad po Srbiji Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju, kako su naveli, pokazao je da su zaposleni zaduženi za javne nabavke u opštinama Srbije preopterećeni poslom i da su u vrlo delikatnoj poziciji. Kako su dodali, i u javnosti često postoji pogrešna populistička percepcija da se upravo oni okrivljuju kad nešto nije u redu.

Okrugli sto održan 18. jula u prostorijama Regionalne razvojne agencije Zlatibor je okupio predstavnike lokalne samouprave, užičkih škola i preduzetnike i zadužene za javne nabavke u civilnom sektoru. Niko od prisutnih na okruglom stolu nije bio ranije uključen u javnu raspravu prilikom izmena Zakona o javnim nabavkama.

  • 99,9 odsto ljudi ne zna da se to dešava. Praktičara nema da iznesu konkretne probleme, napomenuli su iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju najavljujući 30 skupova sa preduzetnicima u Srbiji, pa konkretne predloge za unapređenje procesa javnih nabavki.
  • Konačne preporuke sa svih održanih javnih debata će se putem predloga praktične politike predstaviti relevantnim donosiocima odluka i predstavljaće osnov za pokretanje peticije kojom bi se unapredio zakonodavni okvir sistema javnih nabavki u Republici Srbiji, navedeno je iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju.

Okrugli sto je deo dvogodišnjeg projekta Manje korupcije – bogatije društvo, kojeg u 30 gradova i opština Srbije partnerski sprovode Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Bečejsko udruženje mladih, a sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Holandije u okviru programa MATRA.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
92 %
1.4kmh
74 %
Pet
18 °
Sub
15 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime