- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Podsećanje na Rada Jovanovića

Podsećanje na Rada Jovanovića

- REKLAMA -

Tekst/foto i audio: N.K. 

Veče posvećeno Radu Jovanoviću, jednom od naših najboljih aforističara, održano je sinoć u prepunom Čitalištu Narodne biblioteke.   

O velikom čoveku i sjajnom satiričaru, u prisustvu njegove porodice, govorili su dr Žarko Trebješanin i dr Slobodan Simić, satiričar i psihijatar, književnk Zoran Jeremić, kao i Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke. Njegove aforizme su čitali užički glumci Divna Marić i Momčilo Murić.

Aforizmi – SNIMAK

 

 

Istakavši da je pisao političke, socijalne, sportske i erotske aforizme koji su, uz druge humorističko-satirične forme, obajvljeni u devet knjiga i da je prevođen na engleski, nemački, ruski, poljski i druge jezike, Dušica Murić je navela da nije moguće sastaviti antologiju humora i satrire, a da u njoj ne bude Rade Jovanović.

Ona je podsetila na mnoštvo nagrada koje je dobio za svoj bogati opus, a njegovim imenom je nazvana nagrada koju je Beogradski aforističarski krug ustavio 2016. godine.

Dušica Murić- SNIMAK

U nadahnutom tekstu sa mnoštvim anegdoda, Zoran Jeremić je opisao Jovanovića kao „jednog od najproduktivnijih aforističara, koga su krasile  oštroumnost, osećaj mere, začuđenost, šarm, empatija i teško dostižan talenat“.

„Danas je Rade Jovanović klasik srpskog satiričnog aforizma“, napisao je Jeremić.

Navodeći da je „bio je pun energije i kreativnosti, jedan od najbrže mislićih ljudi“, Slobodan Simić je kazao da je Rade bio „porodičan čovek, ali i urednik radija i novina, autor mnoštva tekstova i aforizama, da je bio i politički aktivan kao  građanski orijentisani demokrata“.

„Za Užice je kulturna gromada, srpski i svetski aforističar, koji je satirični aforizam podigao na nivo brilijantne igre duha“, rekao je Simić.

Slobodan Simić – SNIMAK

Rekavši da je bio “pravi gospodin, koji je plenio šarmom i izvanrednom inteligencijom“, Žarko Trebješanin je dodao da je su Jovanovićevi satirični aforizmi  prava remek dela, savršenog stila i jezika.   

“On je veliki domaći brend, koji nudi najbolje trvorevine našeg jezika“, kazao je Trebješanin.

Žarko Trebješanin – SNIMAK

Biografija

Rade Jovanović je rođen 1939. godine u Srebrenici. Diplomirao je srpsko-hrvatski jezik i jugoslovensku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu. Pisao je  aforizme, epigrame i humorističko-satirične forme. Objavio knjige: „San je da sve ovo sanjamo“ (1994), „Kuća smeća” (1995)“, „Happygrami“ (1995), „Srbija na isteku“ (1997), „Pusti, mužu, rogove“ (1999), „Kratko i kasno“ (2008), „Iz Crvene banovine“ (2010), „Dvanaesti igrač“ (2012) i „Samo da izdrži slamka“ (2013). Prevođen je na engleski, nemački, ruski, poljski, rusinski i druge jezike. Bio je dugogodišnji saradnik mnogih redakcija, a zastupljen je u brojnim domaćim i stranim antologijama humora i satire. Dobitnik je više značajnih nagrada poput Zlatne značke KPZ Srbije, nagrade „Dragiša Kašiković“, dve prve nagrade „Zlatna kaciga“, nagrade „Jovan Hadži-Kostić“, višestruki je dobotnik nagrade „Radoje Domanović“ Udruženja književnika Srbije za doprinos satiri… Umro je 1.juna 2016. godine u Užicu.

Promocija Simovićeve knjige „Rijaliti šou“

Iste večeri, promovisana je i knjiga „Rijaliti šou“, Slobodana Simića, o kojoj je osim autora, govorio i Žarko Trebješanin.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
64 %
3.7kmh
100 %
Čet
18 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

73 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime