- REKLAMA -
13.6 C
Užice
Početna EKO Izazovi u stambenim zajednicama (AUDIO)

Izazovi u stambenim zajednicama (AUDIO)

Jek turističke sezone na Zlatiboru. Sa porastom broja privremenih posetilaca i turista, u porastu i količine sakupljenog otpada.

- REKLAMA -

Najmanje 50 tona primarno selektovanog otpada mesečno KJP Zlatibor sakupi tokom letnje turističke sezone, što je za oko 15 tona više nego u vansezonskom periodu (kada sakupe oko 35, 36 tona mesečno).

Nakon godinu dana od uvođenja sistema primarne selekcije otpada na Zlatiboru, izazovi su i dalje prisutni u stambenim zajednicama, napomenula je za Radio Lunu Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe u KJP Zlatibor.

  • Dosta objekata se izdaje u okviru stambenih zajednica i otežana je komunikacija sa gostima. Oni koji izdaju su u obavezi da informacije o primarnoj selekciji otpada i način na koji se selekcija vrši istaknu u okviru objekta koji je namenjen za izdavanje, poručila je Blagojević.

Prema navodima iz KJP Zlatibor, upravnici zgrada su dobili flajere sa informacijama o načinu primarne selekcije otpada i treba da informišu vlasnike apartamana i stanare o uspostavljenom sistemu odvajanja otpada na mestu nastanka u turističkom centru. Obaveštenja o pravilnim načinima odlaganja otpada bi trebalo da stoje na ulazu u svaku stambenu zajednicu na Zlatiboru.

  • Upravnici su imali dug rok u kom su imali obavezu da istaknu informacije o načinu primarne selekcije otpada u stambenim zajednicama, prema Odluci o upravljanju otpadom. Aktivnije smo krenuli sa prijavama komunalnoj inspekciji, kazala je Blagojević pojasnivši da u situacijama kada u zgradama nije imenovan upravnik pokušavaju da ubrzaju proceduru njegovog izbora i imenovanja.

Kako je dodala Blagojević, neretki su slučajevi i da obaveštenja budu skinuta sa oglasnih tabli koje nisu dobro zaštićene, te da plakate po zgradama lepe i zaposlene u KJP Zlatibor koje svakodnevno na terenu prate način na koji meštani i turisti odvajaju otpad.

Blagojević je predočila i da bi vlasnici objekata na Zlatiboru, koji u njemu borave retko i kratko, trebalo da se detaljnije informišu o uspostavljenom sistemu primarne selekcije na području opštine Čajetina.

  • Česte su im zamerke da im nije pokupljen otpad, a da kantu i nisu izneli na saobraćajnicu. Za njihovo informisanje je potrebno dodatno vreme. U 99 odsto slučajeva te reklamacije nisu opravdane, kazala je.

Blagojević je podsetila da KJP Zlatibor svakog prvog u mesecu na zvaničnom sajtu obavljuje informacije o dinamici sakupljanja otpada za svaku ulicu pojedinačno.

KJP Zlatibor je i dalje fokusiran na edukaciju stanovništva, privrednika i turista o pravilnim načinima odlaganja otpada, posebno onog kojeg je moguće dalje tretirati, a ne deponovati.

Podsetimo, kante zelene boje, sa mešanim otpadom, iz domaćinstava prazne jednom u sedam dana, a kantu plave boje, sa otpadom za reciklažu, jednom u 15 dana.

  • Za stambene zajednice jako češće organizujemo odvoz, najčešće jednom sedmično. U sezoni su skoro sve zgrade u režimu pražnjenja dva puta sedmično, dok veće zgrade koje nemaju prostora za smeštaj većeg broja posuda, praznimo i tri do četiri puta sedmično, napomenula je Blagojević za Radio Lunu dodavši da zbog visokih temperatura, komunalna služba KJP Zlatibor radi od 6 do 14 sati, uz češće pauze.

Prema navodima iz KJP Zlatibor, od požara na regionalnoj deponiji u Užicu koji je izbio 2. maja, otpad za reciklažu, odvojen na mestu nastanka na području Čajetine i Zlatibora, skladište kod upravne zgrade KJP Zlatibor, uz zaštitu od vremenskih uslova, a do predaje na dalji tretman.

Mešani otpad, prema navodima KP Zlatibor, odlažu na teritoriji opštine Čajetina.

Opština Čajetina od 2019. godine ima usvojen strateški dokument, Lokalni plan upravljanja otpadom do 2028. godine.

Domaćinstva na području varošice Čajetina su pretprošle, a na Zlatiboru prošle godine dobila po kantu plave boje za papir, plastiku i metal i jednu kantu zelene boje za komunalni otpad, dok su unutar parcela stambenih zgrada u apartmanskih naselja postavljeni kontejneri za odvajanje suvog i mokrog otpada iz tih objekata. Privrednicima su, prema potrebama, dodeljene kante ili kontejneri, a ugostiteljskim objektima su dostupna i reciklažna ostrva u centru Zlatibora za razvrstavanje otpada.

Prema navodima iz Programa poslovanja JKP Duboko Užice, uz Bajinu Bašti u Arilje, Čajetina je prošle godine postigla najbolje rezultate u prikupljanju kvalitetnog primarno selektovanog otpada.

Priznato im je više od 341.360 kilograma adekvatno razvrstanog otpada za reciklažu, što je 89 odsto od ukupno količina suve frakcije koje su prošle godine dopremljene sa područja Čajetine u RCUO Duboko. Poređenja radi, tokom poslednja četiri meseca 2022. godine su predali 32. 560 kilograma suve frakcije sakupljene u varošici Čajetina po uspostavljanju sistema primarne selekcije otpada.

Opština Čajetina je godinama bila na trećem mestu po količinama otpada dopremljenog u Užice iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Više od devet hiljada tona otpada sa područja opštine Čajetina (9,072.77 tona) je dopremljeno na deponiju Duboko u Užicu tokom 2023. godine.

Nakon požara u maju, RCUO Duboko i dalje prima otpad jedino sa područja Užica, potvrđeno je za Radio Lunu iz JKP Duboko Užice.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
98 %
1.2kmh
100 %
Čet
14 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime