- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Podcast: Zalogajem do zdravlja

Podcast: Zalogajem do zdravlja

- REKLAMA -

Bolesti sistema krvotoka imaju najjači uticaj na zdravstveno stanje stanovništva jer su masovne, hronične, povezane sa visokom smrtnošću i invaliditetom, i jer zahtevaju značajne resurse za prevazilaženje, zaključak je Zavoda za javno zdravlje Užice iz Analize zdravstvenog stanja stanovništva Zlatiborskog okruga za 2023. godinu.

Kardiovaskularne bolesti kod odraslih predstavljaju najčešći razlog posete lekaru u domovima zdravlja na teritoriji Zlatiborskog okruga, i često zahtevaju bolnički tretman. Prema podacima Zavoda, oko 40% pacijenata umrlih u bolnicama ovog okruga preminulo je od posledica kardiovaskularnih bolesti.

U analizi Zavoda zavoda za javno zdravlje Užice je istaknuta zabrinutost povodom podatka da je oko 20% odrasle populacije Zlatiborskog okruga pod rizikom od povišenog krvnog pritiska, koji je identifikovan kao glavni faktor rizika za razvoj drugih ozbiljnih bolesti i potencijalno fatalnih stanja. 

Hrana može biti lek, istakla je profesor doktor Sonja Smiljić, specijalista interne medicine i upravnica Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici tokom Eko foruma na Zlatiboru u maju. Preporučila je hranu zelene boje  za svaki zdrav dan.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
92 %
1kmh
100 %
Čet
15 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime