- REKLAMA -
13.6 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Snovi o svetlosti sa italijanskim umetnicima u Gradskoj galeriji Užice

Snovi o svetlosti sa italijanskim umetnicima u Gradskoj galeriji Užice

- REKLAMA -

Izložba italijanskih grafičara Vladimiro Elvijerija i Marije Kjara Toni Snovi o svetlosti sinoć je otvorena u Gradskoj galeriji Užice. Postavku od 36 grafičkih otisaka, od kojih je svaki autor zastupljen sa 18 radova, uglavnom izvedenih u tehnici suve igle na različitim podlogama, autori su poklonili užičkoj galeriji.

Vladimiro Elvijeriji je istako da mu je drago što je u Užicu koje je mnogo učinilo na polju grafičke umetnost.

-Ovde je izloženo 36 radova koje punog srca poklanjamo Gradskoj galeriji Užice zato što to ona apsolutno zaslužuje, za sva zalaganja koja je imala do sada, rekao je Elvijerij.

Među radovima su dela koja su oni stvarali od kako su se upoznali, budući da su oni kako bračni tako i umetnički par.

-Može se primetiti da je većina radova rađena na crnoj hartiji što je još jedan način da se na neki način udaljimo od tradicionalnih tehnika odnosno da se te tehnike dalje razvijaju. Pošto je uobičajeno da se radi na belom papiru. Međutim treba imati u vidu da iako su tehnike različite, a izložba nosi naziv Snovi o svetlosti ta svetlost ne dopire putem različitih mastila koja se koriste u radu, već iz tog crnog papira koji između ostalog simboliše svet koji okružuje sve nas na mnogo različitih nivoa, kazao je Elvijeri.

Podesetio je direktor Gradske galerije Užice Zoran V. Cvetić da su od 1993. godine kada je grafička umetnost postala važan deo izlagačke prakse Gradske galerije, a Međunarodni grafički bijenale Suva igla pozicionirao Užice kao važno mesto na grafičkoj mapi sveta, italijanski umetnici svojim učešćem na Bijenalu i svojom stvaralačkom ingenioznošću obeležili neke od najvažnijih datuma ove internacionalne smotre.

-Među njima, Marija Kjara Toni i Vladimiro Elvijeri zauzimaju posebno mesto. Ne samo zbog toga što su nam pokazali teško dostižno umeće u jednoj zahtevnoj grafičkoj disciplini, već i zbog toga što su dugi niz godina na više načina prisutni u pronošenju dobrog glasa o Užicu i njegovom Bijenalu širom sveta. U svakoj od uloga koju su imali na Bijenalu, bilo kao izlagači, bilo kao članovi stručnog žirija, bilo kao vrhunski eksperti u radionicama koje su vodili ili kao inicijatori kulturne razmene iskazali su dar bezgraničnog prijateljstva, naveo je Cvetić.

Zahvalivši se umetnicima što su sa publikom podelili svoje Snove o svetlosti, Cvetić je požeo da nas sve zajedno ta svetlost još dugo obasjava.

-Kao što sam siguran da će najtananiji titraji njihove umetnosti sa grafičkih dela koja će od večeras trajno ostati kao deo naše kolekcije, ostati i kao trajan zalog budućnosti jednog velikog prijateljstva, istakao je direktor užičke Galerije.

Na veliku čast i radost 36 grafičkih radova će ostati kao poklon Gradskoj galeriji i gradu Užicu, navela je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

-Naša Era kulture i Užice kao Prestonica kulture od danas će baštiniti izuetno stavralaštvo, ponosno ih prikazujući svim našim posetiocima, kao i budućim generacijama. Visoke estetske vrednosti koje su odlika grafičke umetnosti Kjare Toni i Vladimira Elvijerija možemo tumačiti kao vezu njihovih estetskih i egzistencijalnih iskustava. Njihovo stvaranje jeste i koračanje kroz poetske forme sa velikim majstorstvom, rečitošću i strastvenošću, koji su prisutni samo u najboljim primerima savremen umetnosti, rekla je gradonačelnica Užica otvarajući izložbu.

Izložba koja je podržana od strane Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i deo je projekta Užice – nacionalna prestonica kulture Srbije se može pogledati do 27. septembra u prizemlju Gradske galerije Užice.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
98 %
1.2kmh
100 %
Čet
14 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime