- REKLAMA -
13.2 C
Užice
Početna EKO UEko Energetska obnova vrtića Neven: oko 280 mališana u modernizovanom prostoru

Energetska obnova vrtića Neven: oko 280 mališana u modernizovanom prostoru

- REKLAMA -

Kompletno je energetski saniran vrtić Neven u Užicu, sa oko 30 miiona dinara iz budžeta Grada Užica i Ministarstva rudarstva i energetike. Prema navodima Jelene Raković Radivojević, gradonačelnice Užica, to je prva energetska sanacija objekta koji radi 51 godinu.

  • Na objektu je zamenjena stolarija, urađena fasada, osvetljenje, podna, krovna izolacija, napomenula je gradonačelnica Užica.

Oko 280 mališana od 2. septembra ponovo boravi u vrtiću Neven, dok su tokom rekonstrukcije, u prethodnih pet meseci, bili raspoređeni u drugim vrtićima po gradu.

Privremeno u druge vrtiće zbog energetske sanacije objekta

Fondacia Live Rich, predvođena Marijom Ždero, okrečila je više od 850 kvadrata vrtića Neven.

U vrtiću su adaptirane, i opremljene didaktikom, nameštajem i igračkama, dve radne sobe za decu jaslenog uzrasta, sredstvima Fondacije Novak Đoković.

Veselinka Jovanović, direktorka Predškolske ustanove Užice, navela je da će te dve sobe koristiti oko 40 mališana u prvoj smeni i jaslena grupa u popodnevnoj.

 

Igralište u vrtiću Neven je uređeno novm mobilijarom 2016. godine, ali je, prema navodima direktorke Predškolske ustanove, spremno za adaptaciju.

  • Imamo urađen projekat za proširenje ovog objekta, ali standardi propisuju da 270 dece može da bude upisano u jedan objekat. Sa povećanjem te dve prostorije bismo imali više od 300 dece. Probaćemo da projekat preradimo i da dobijemo salu koju smo planirali i prostor koji će služiti za radionice ili kao trpezarija, navela je Jovanović za Radio Lunu.

Jelena Đoković, ispred Fondacije Novak Đoković, pojasnila je da su dve sobe u vrtiću Neven opremljene i zahvaljujući kupljenim kartama za regionalnu konferenciju za roditelje u Beogradu.

Ona je ukazala da ta fondacija sarađuje i sa roditelima iz Užica na projektu Podrška, ne perfekcija.

  • Deca su u srcu našeg fondacijskog rada već 17 godina. Okružujemo decu kroz rad sa roditeljima, nastavnicima i predškolskim ustanovama u onim najbitnijim segementima odrastanja, napomenula je Đoković.

Iz Predškolske ustanove Užice su podsetili da je Fondacija Novak Đoković 2017. godine opremila dečje igralište u vrtiću Bambi, te da je 2021. godine uređen i otvoren Centar za roditelje u vrtiću Zeka koji radi uz podršku te fondacije.

U 12 objekata Predškolske ustanove Užice Užice boravi oko 2 150 mališana.

  • U prethodne četiri godine nema vrtića u Predškolskoj ustanovi Užice u koji nismo ulagali. Svi naši vrtići za grejanje koriste gas ili pelet, a vrtić na Beloj Zemlji ima i solarne panele, istakla je gradonačelnica Užica.

Prema navodima Jelene Raković Radivojević, u energetsku sanaciju i rekonstrukciju osnovnih škola i vrtića u Užicu su uložene stotine miliona dinara, uz podršku resornih ministarstava.

Nedavno je rekonstruisana i energetski sanirana Prva osnovna škola kralja Petra II.

  • Pri kraju su radovi na završetku vrtića na Carini, kapaciteta 200 mesta. Otvoren je vrtić u Karanu, a početkom oktobra biće otvoren drugi seoski vrtić, u Kremnima. Naša je želja da svako dete u gradu Užicu ima svoje mesto u vrtiću i zato nam je dragocena podrška svih ministarstava, evropskih donatora i fondacija u ostvarivanju ovog cilja, poručila je gradonačelnica Užica.
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
13.2 ° C
13.2 °
13.2 °
96 %
0.8kmh
100 %
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime