- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Grad Užice: Još jedna potvrda dobre saradnje Srbije i Alžira

Grad Užice: Još jedna potvrda dobre saradnje Srbije i Alžira

- REKLAMA -

U okviru programa “Užice – prestonica kulture Srbije 2024”, a povodom 110 godina od početka Prvog svetskog rata, u Istorijskom arhivu Užice otvorena je izložba “Srpsko vojničko groblje u Alžiru”. Izložbu, koju su priredili Istorijski arhiv Užice i Društvo prijatelja Alžira, otvorio je ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir Nj.E. Fatih Mahraz. O čvrstim vezama Srbije i Alžira i nastavku saradnje govorilo se i tokom sastanka ambasadora sa zamenikom gradonačelnice Užica Rajkom Radosavljevićem.

“Užice kao Prestonica kulture Srbije dočekalo je mnoge goste sa kojima je započeta kulturna saradnja, a na naše veliko zadovoljstvo, danas smo domaćini ambasade Narodne Demokratske Republike Alžir i Društva prijatelja Alžira”, istakao je zamenik gradonačelnice Užica Rajko Radosavljević. Prema njegovim rečima stotine naših sunarodnika je krajem Prvog svetskog rata, spas pronašlo u francuskim vojnim bolnicama u prijateljskom Alžiru, u kome se nalazi i Srpsko vojničko groblje sa posmtrnim ostacima 324 pripadnika srpske vojske preminulih u periodu od 1916. do 1919. godine.

Foto izvor Grad Užice

“Iako su istorijski sukobi izazvali velike nesreće i gubitke, oni su i sjedinili i povezali, čemu je potvrda i ova izložba i naš današnji susret. Neka je slava našim herojima i večno im hvala – čuvamo ih od zaborava”, poručio je Radosavljević.

Izložbu su priredili Istorijski arhiv Užice i Društvo prijatelja Alžira i ona je po rečima ambasadora Alžira Fataha Mahraza, tek početak saradnje koja će biti nastavljena na temeljima čvrstih prijateljskih odnosa dve zemlje.

Foto izvor Grad Užice

“Ogroman je značaj onoga što je Jugoslavija uradila kada se Alžir borio za svoju nezavisnost, probijena je francuska medijska blokada, a značajna je i sveukupna podrška kroz borce, vojnu, tehničku i svaku drugu vrstu opreme. Negde oko 50 hiljada građana Jugoslavije dalo je krv za borce alžirske revolucije. Zato je važno da se saradnja neguje i nastavi i da mladi ljudi to isto čine u vremenu pred nama”, naglasio je ambasador.

Foto izvor Grad Užice

Uz podsećanje da Alžir nije priznao nezavisnost Kosova i nije podržao Rezoluciju o Srebrenici, Željko Marković direktor Isrtorijskog arhiva Užice istakao je da Srbija zna da ceni i poštuje svoje prijatelje. On je naglasio da je današnja izložba samo jedan od sadržaja, kojima se Istorisjki arhiv i grad Užice pridružuju obeležavanju jubileja 70. godina od nezavisnosti Alžira i da će u novembru mesecu biti organizovan naučni skup u okviru kog će nastupiti i muzičari koji sviraju tradicionalnu muziku iz Alžira.

Foto izvor Grad Užice

Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira poručio je okupljenima da je zajednička istorija Srbije i Alžira važan segment naše saradnje

“Kao što Alžirci čuvaju sećanje na naše groblje, tako se i mi sećamo se jugoslovnske podrške njihovoj borbi za nezavisnost. Samo zajednički i kulturom sećanja možemo da razvijamo našu budućnost i u ovom smislu drago mi je što su pripadnici mlađe generacije danas sa nama jer oni treba da nastave u budućnosti da razvijaju i neguju put kulture sećanja”.

Foto izvor Grad Užice

O važnim istorijskim događajima za obe zemlje, trenutnoj i budućoj saradnji u oblasti kulture, ali i mogućnostima za saradnju u ostalim segmentima, razgovaralo se i tokom sastanka održanog u Gradskoj kući.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
64 %
3.7kmh
100 %
Čet
18 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime