- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Štrajk prosvetnih radnika: "Srozan ugled nastavnika" (AUDIO)

Štrajk prosvetnih radnika: “Srozan ugled nastavnika” (AUDIO)

- REKLAMA -

Prosveta više ne može da čeka neaktivnost države i Vlade na rešavanju nagomilanih problema, poručio je Branko Nikolić, predsednik užičkog Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, sa jednodnevnog štrajka prosvetnih radnika u Užicu.

  • Problem plate je dugotrajan, ali problem nasilja je sve veći. Dok su tamo tukli nas, trpeli smo i gutali, mada smo mi u Užicu i po tom pitanju već niz godina dizali glas, ali kada su počeli decu da ubijaju, više nema vremena za čekanje, istakao je Nikolić pojasnivši da prosvetni radnici od države zahtevaju da sprovede mere koje su donete u okviru radnih grupa Vlade i predstavnika sndikata.

Sindikati zahtevaju da se na javnoj raspravi nađu predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika kako bi, prema pojašnjenju Nikolića, nastavnici bili dodatno zaštićeni od nasilja. Traže i da te izmene budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

  • Škola mora biti u potpunosti autonomna u sprovođenju svake mere za sprečavanje nasilja. Dodatni problem je srozan ugled nastavnika urušavanjem plate, ali ne samo plate. Dovoljno je da uđete u škole i pogledate kako izgledaju podovi, mokri čvorovi, zidovi i sve će vam biti jasno. U škole se ne ulaže ili se ulaže izuzetno malo. Znanja nam treba. Dobili smo podršku dekana osam fakulteta koji školuju nastavnike jer ti fakulteti imaju poslednjih godina ogroman problem sa upisivanjem studenata. Neće mladi ljudi da rade u školi. Pamte kako je škola izgledala u vreme kad su bili đaci i ne vide sebe u tom delu sistema. Prosečan nastavnik ima skoro 60 godina, 30 godina radnog staža i neće imati uskoro ko da nas zameni, naglasio je Nikolić.

Prosvetni radnici su zatražili i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti. Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine, a uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (u skladu sa potpisanim Protokolom), te da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

  • Brže se menjaju zakonska rešenja u prosveti nego što raste zarada zaposlenih u školama. (…) Od 2016. godine kriva naših zarada kontinuirano ide na dole. Priča o prosveti u Srbiji je priča o sistemskoj degradaciji oko 150 000 zaposlenih, o rušenju ugleda i statusa prosvetnog radnika. A status se meri, da se ne lažemo, materijalnim položajem i profesionalnim ugledom u jednom drušvu. Mi ni sa jednim ni sa drugim ne stojimo dobro u društvu, kazala je pred okupljenima prosvetna radnica Ivana Milojević, članica Sindikata obrazovanja Srbije.

Mileva Rogić, ispred Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost, podsetila je prisutne na svakodnevni rad i obaveze prosvetnih radnika.

 

Prema navodima Branka Nikolića, nastava je na dan potpuno obustavljena u OŠ Aleksa Dejović, u OŠ Slobodan Sekulić, u Tehničkoj školi Radoje Ljubičić, u Medicinskoj, Ekonomskoj školi i u Užičkoj gimnaziji.

  • U nekim drugim školama je ili delimična ili obustava rada na 30 minuta, dodao je.

U Užicu deluju Unija prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat Nezavisnost i Sindikat obrazovanja Srbije. Na štrajku u Užicu su bili i prosvetni radnici i iz okolnih opština,  a bilo je i policajaca u uniformi i u policijskim vozilima.

Video materijal sa protesta je dostupan na Fejsbuk stranici Radio Lune.

Oko 300 prosvetnih radnika na protestu u Užicu

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
64 %
3.7kmh
100 %
Čet
18 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime