- REKLAMA -
13.6 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Vazduh bio prekomerno zagađen, u planu program zaštite životne sredine

Vazduh bio prekomerno zagađen, u planu program zaštite životne sredine

Suspendovane čestice su 2023. godine, kao i prethodnih godina, bile dominantna zagađujuća materija na području Republike Srbije, navedeno je u godišnjem izveštaju o kvalitetu vazduha koji sadrži analizu rezultata sa ukupno 275 mernih mesta u Srbiji. Prema navodima SEPA, ocena kvaliteta vazduha za 2023. godinu izvršena je na osnovu rezultata merenja zagađujućih materija dobijenih monitoringom kvaliteta vazduha u državnoj i lokalnim mrežama.

- REKLAMA -

Vazduh u Užicu i Kosjeriću je prošle godine bio treće kategorije kvaliteta, prekomerno zagađen, usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5, ocenjeno je u nedavno objavljenom Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2023. godine Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Na teritoriji grada Užica je 2023. godine prekoračena godišnja granična vrednost (40 µg/m3 ) suspendovanih čestica PM10 i iznosila je 41 µg/m3. Indikativna merenja suspendovanih čestica su zabeležila prekoračenje godišnje vrednosti PM10 i u Arilju.

Prema podacima iz izveštaja SEPA, prekoračenje godišnje vrednosti PM2.5 (od 25 µg/m3 ) je zabeleženo prošle godine i u Užicu (31 µg/m3) i u Kosjeriću (26 µg/m3).

Užice i Kosjerić su među mestima u kojima je od 2019. godine zabeleženo prekoračenje dozvoljenog broja dana sa koncentracijama suspendovanih čestica PM10 većim od 50 µg/m3.

  • U Užicu se suspendovane čestice PM10 mere na dva merna mesta od 2020. godine i od tada se beleži smanjenje broja dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM10. Maksimalan broj dana bio je 2019. godine i iznosio je 120, da bi 2023. godine on bio 63. Kosjerić je po broju stanovnika najmanja aglomeracija i u njoj se sprovode merenja na jednom mernom mestu na kome je u periodu od 2019. godine do 2022. godine broj dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti bio veći od 100 i nije se značajno menjao, da bi 2023. godine zabeležen minimalni broj 75 dana, navedeno je u godišnjem izveštaju SEPA.

Studija povezuje zagađenje vazduha sa 135 miliona prevremenih smrti u svetu

Podsetimo, Automatska merna stanica pri državnoj mreži monitoringa se nalazi u Omladinskoj ulici u Užicu.

  • Očekivali smo takve rezultate jer je Automatska merna stanica pod direktnim uticajem saobraćaja. Tu imamo stalno zagađenje, dok je merna stanica kod biblioteke urbana, ali nije pod direktnim uticajem saobraćaja. U Planu kvaliteta vazduha smo zaključili da ćemo vrlo teško dostići tih 35 dana sa prekomernim zagađenjem, koliko je dozvoljeno tokom godine, prokomentarisala je za Radio Lunu Svetlana Drakul, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Užica.

Trend suspendovanih čestica PM10// Foto screenshot Godišnji izveštaj SEPA

Prema lokalnoj mreži monitoringa kvaliteta vazduha Zavoda za javno zdravlje Užice, srednja godišnja vrednost PM10 je 2023. godine iznosila 32,7 mikrograma po metru kubnom i bila je manja od granične vrednosti.

Foto screenshot ZZJZ Užice

  • 2021. je prva godina u periodu monitoringa PM 10 u kojoj je srednja godišnja vrednost manja od granične vrednosti, navedeno je na sajtu ZZJZ Užice uz podsećanje da je merna stanica za merenje koncentracija PM10 čestica (u lokalnoj mreži monitoringa) postavljena 2018. godine kod Narodne biblioteke.

Prema navodima Drakul, nacrt Plana kvaliteta vazduha za grad Užice je izrađen i poslat u nadležno ministarstvo na saglasnost, a po dobijanju saglasnosti bi trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

  • Sve mere koje su predviđene planom doprinose tome da smanjimo zagađenje vazduha iz više izvora, i iz saobraćaja i individualnih ložišta…, istakla je Drakul.

Svaka deveta smrt novorođenčadi u Severnoj Makedoniji povezana sa zagađenim vazduhom


Javne politike: U planu program zaštite životne sredine

Doneta je odluka o izradi programa zaštite životne sredine za grad Užice.

  • Preko javnih nabavki smo izabrali obrađivače tog dokumenta, pa nam sledi formiranje radne grupe i proces uključivanja javnosti u izradu. Svi starteški sektorski dokumenti sagledavaju jedan segment, dok će nam taj dokument dati mogućnost da sveobuhvatno sagledamo sve činoce životne sredine. Biće to prilika da se urade kvalitetni programi monitoringa i praćenja uticaja kvaliteta vazduha, voda, stanje kvaliteta zemljišta i buke. Biće prostora i da građani aktivno učestvuju, napomenula je Drakul za Lunu dodavši i da je Lokalni plan upravljanja otpadom u završnoj fazi, da postoji nacrt tog dokumenta i skraćena verzija, a da slede sastanci sa Stalnom konferencijom gradova i opština sa kojima izrađuju plan, potom predstavljanje plana i konsultacije.
  • Odluka o upravljanju otpadom će doneti i neke nove uloge svima nama i nova rešenja upravljanja otpadom, ali sve mora da bude potkovano Lokalnim planom upravljanja otpadom, dodala je Drakul.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
98 %
1.2kmh
100 %
Čet
14 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime