- REKLAMA -
16.3 C
Užice
Početna Slobodno vreme Užička biciklijada startuje u nedelju u Velikom parku

Užička biciklijada startuje u nedelju u Velikom parku

- REKLAMA -

Biciklijada u Užicu koja se organizuje u okviru Evropske nedelje mobilnosti biće održana u nedelju, 22. septembra.

Vožnja biciklima startuje u 11 časova kod košarkaških terena u Velikom parku, a odatle će učesnici kretati zelenom stazom do Velike brane i nazad. Zbog izvođenja radova u kanjonu reke Đetinje ove godine biciklistička trka se ne vozi do Staparske banje.

Foto: M. H.

Pozvao je građane za što veće učešće u ovoj manifestaciji član Gradskog veća Slobodan Šiljković.

Odzivom na ovu akciju održava se tradicija i pokazuje da su pešačenje i vožnja biciklom kao alternativni vidovi kretanja sastavni deo zdravog života umesto vožnje automobilima koji zagađuju životnu sredinu, rekao je Šiljković.

Kako je naveo Šiljković Grad Užice je jedan od 12 gradova u Srbiji koji je od Ministarstva saobraćaja i infrastrukture dobio sredstva za projekat unapređenja bezbednosti u saobraćaju kroz implementaciju inovacionih pametnih sistema vrednosti 31 milion dinara. Projekat sufinanira Ministarstvo sa 15 miliona dinara, dok je Grad Užice za ovu namenu izdvojio 16 miliona.

On je rekao da će biti ugrađeno 150 senzora u okviru čega će biti obuhvaćeno 12 odsto parking mesta. Prema rečima Šiljkovića do 15. oktobra postaviće se detektori zauzetosti parking mesta na nekoliko mesta. Na lokaciji od nekadašnjeg Simpa, kod Gimnazije levo ka Palasu i desno prema crkvi, zatim kod Užice razvoja do Kneginje, levo i desno do Pošte. Vozači će na osnovu informativnih tabli znati da li na ovom potezu ima slobodnih parking mesta.

Takođe kroz ovaj projekat biće postavljene kamere koje će pokazivati da li je neko zauzeo parking mesto za osobe sa invaliditetom i to kod Simpa, Gimnazije i Doma zdravlja. Kamere će biti povezane sa Komunalnom policijom, koja će odmah moći da reaguje ukoliko dođe do bespravnog zauzimanja parkinga.

Kako je naveo Šiljković signalizacija na pešačkim prelazima će biti unapređena tako što će od benzinske pumpe prema Muzeju, u Ulici Nikole Pašića gde je velika frekvencija putnika biti postavljena svetlosna signalizacija i oprema sa ugrađenim senzorima u pešaki prelaz koji će biti značajnije osvetljen.

Dok će sistem za prekoračenje trenutne brzine vozila biti postavljen na Sarića osoju, prema školi i vrtiću zbog brojnih pritužbi građana na ponašanje vozača.

Vazduh bio prekomerno zagađen, u planu program zaštite životne sredine

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
16.3 ° C
16.3 °
16.3 °
68 %
3.6kmh
99 %
Pet
16 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime