- REKLAMA -
18.6 C
Užice
Početna Naslovna U Priboju otvoren Energetski info- centar

U Priboju otvoren Energetski info- centar

- REKLAMA -

Energetski info- centar u kome će građani moći da se informišu o merama koje mogu da preduzmu u cilju smanjenja potrošnje energije i subvencijama koje država nudi za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima otvoren je juče u Priboju.

Ifo centar je otvoren u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bolja energija, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Opštine Priboj, saopštili su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Nakon otvaranja energetskih info-centara u Kuli, i prošle nedelje u Nišu, veoma mi je drago što će i građani Priboja od danas na jednom mestu moći da dobiju sve informacije o subvencijama koje mogu da dobiju od države za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domovima, uštedama i procedurama. Ulaganje u energetsku efikasnost je ekonomski i ekološki isplativo a naš cilj je da kroz edukaciju i konkretne mere podrške pomognemo građane da smanje potrošnju energije i rasterete kućne budžete, rekao je državni sekretar u Ministarstvu Stefan Srbljanović.

Srbljanović je istakao da se u narednim nedeljama očekuje raspisivanje javnog poziva za subvencije.

U prethodne dve godine Opština Priboj i Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojili su ukupno 11,3 miliona dinara za subvencije dok će se u narednim nedeljama raspisati novi javni poziv na kome će građani moći da se prijave za subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicije, u zavisnosti od paketa mera. Pozivam sve zainteresovane da se informišu i želim svima srećan rad i što više korisnika koji će subvencije iskoristiti na najbolji mogući način, naveo je on.

Foto: Aleksandar Kovačević

Direktorka projekta Bolja energija Lena Bratić je rekla je da su građani i lokalne samouprave najbitniji učesnici u procesu energetske tranzicije.

Ako građanima pružimo tačne i pravovremene informacije o mogućim merama energetske efikasnosti, očekivanim uštedama, potrebnim investicijama, izvorima finansiranja i subvencijama koje imaju na raspolaganju, onda oni mogu da donesu informisanu odluku o ulasku u investiciju. Ako im pri tome pružimo i podršku prilikom apliciranja onda se oni brže i lakše odluče na taj korak, rekla je ona.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio se USAID-u i Ministarstvu rudarstva i energetike što su prepoznali još jednu ideju i podržali Priboj.

-Građani Priboja imaće na jednom mestu potpune i kvalitetne informacije u vezi sa poboljašanjem energetske efikasnosti kako bi poboljšali kvalitet života, zaštitili životnu sredinu i ostvarili značajne uštede u potrošnji enegenata, rekao je on.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
18.6 ° C
18.6 °
18.6 °
59 %
2kmh
18 %
Pet
28 °
Sub
29 °
Ned
13 °
Pon
14 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime