- REKLAMA -
18.6 C
Užice
Početna EKO UEko Novi solarni paneli i letnja scena na krovu Narodnog pozorišta Užice

Novi solarni paneli i letnja scena na krovu Narodnog pozorišta Užice

- REKLAMA -

U cilju smanjenja fosilnih goriva i opredeljenosti za obnovljive izvore energije u Užicu, opštinama Čajetina, Bajina Bašta, Požega i Priboj biće postavljene solarne elektrane i zeleni krovovi koji će doprineti smanjenju troškova javnih ustanova i preduzeća. Ove aktivnosti će biti realizovane kroz dva projekta ukupne vrednosti 2 miliona dolara, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor i uz podršku Vlade Republike Srbije i programa EU PRO Plus, kako je navela gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Foto: M. H.

Prema rečima Raković Radivojević u okviru projekta Zelena energetska tranzicija većina aktivnosti će se realizovati u gradu Užicu u iznosu od 1,3 miliona dolara s tim što je učešće grada 243 hiljade dolara.

U okviru ova dva projekta na krovu Narodnog pozorišta Užice biće urađena letnja scena, postavljen panoramski lift, solarni paneli, jedna zelena površina i dva zelena zida. To je nešto potpuno novo i mislim da će ovaj koncept u budućnosti i drugi slediti. Osim ovog projekta solarni paneli biće postavljeni na krovu Gradskog bazena i kasarne u Krčagovu, gde 30. septembra kreću radovi na realizaciji projekta Trening centra za dualno obrazovanje. Sve naše aktivnosti u prethodnom periodu i učešće u ovom projektu govore da težimo ka zelenoj energeteskoj tranziciji, da želimo u budućnosti da smanjimo fosilna goriva i da se opredilimo za obnovlljive izvore energije, rekla je gradonačelnica Užica.

EU PRO Plus je kroz program pilotirao izradu 12 teritorijalnih strategija od koga je područje koje obuhvata grad Užice i partnerske opštine.

Mi smo opredelili 10 miliona evra za pilotnu šemu za 12 terititorija koje imaju teritorijalne strategije sobzirom da je to i direktiva Evropske unije za sprovođenje ovakvih politika. Na ovoj teritoriji smo odobrili dva specifična projekta koji odražavaju želje i namere samog programa. Oba ova projekta, od kojih je jedan investicioni i podrazumeva rad na sanaciji krova Narodnog pozorišta i uvođenje zelene infrastrukture i sa druge strane podizanje nivoa svesti o potrebi uspostavljanja ovakvih rešenja posebno u područjima kao što je grad Užice. Drugi projekat je studija koja se odnosi na kreiranje jedinstvenih identiteta urbanog područja koja jedna od ključnih mera koja se sprovodi kroz ovakve instrumente, rekao je menadžer sektora za razvoj kapaciteta u programu EU Pro plus Viktor Veljović, dodajući da je rok za realizaciju radova 2025. godina.

Foto: M. H.

U okviru ovog projekta na Turističko rekreativnom kompleksu Zlatibor biće izgrađena zelena fasada, što će prema rečima predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića doprineti maloj promeni izgleda planinskog mesta.

Mi se duži niz godina borimo da gradnju prilagodimo brdsko planinskom stilu u prirodnim materijalima. Ali nažalost investitori u trci za brzom zaradom ponekad to i zanemare. I ovo će biti lep primer pozitivne prakse da i drugi objekti krenu sa tim malo raznovrsnijim fasadama gde bi više pažnje obratili na zaštitu životne sredine i koristili alternativne izvore energije, kazao je Stamatović.

Uz radove koji se planiraju na krovu Narodnog pozorišta Užice biće rešen dugogodišnji problem sa prokišnjavanjem.

Došli smo na ideju da se na krovu pozorišta gleda i predstava, da se uradi montažno demontažna, letnja mala scena. Tako će 20 do 30 ljudi moći da gleda izabrane predstave sa celog prostora Srbije i time ćemo učiniti aktivnijom letnju pozorišnu sezonu. Zelene površine će ovoj zgradi dati još jednu dimenziju čime smo se uklopili sa idejom zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Dok će solarni paneli na krovu doprineti da proizvodimo dovoljno energije da za osvetljenje u pozorištu, rekao je Stamatović.

U Narodnom pozorištu Užice održan je sastanak predstavnika grada Užica i partnerskih opština, predstavnika Regionalne razvojne agencije Zlatibor i EU PRO Plus na kojem su predstavljena ova dva projekta.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
18.6 ° C
18.6 °
18.6 °
59 %
2kmh
18 %
Pet
28 °
Sub
29 °
Ned
13 °
Pon
14 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime