- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Savremeno predstavljanje prošlosti uz pomoć virtuelne stvarnosti

Savremeno predstavljanje prošlosti uz pomoć virtuelne stvarnosti

- REKLAMA -

Projekat virtuelne šetnje pod nazivom Partizanska fabrika oružja i municije 1941. godine iz perioda Užičke republike, virtuelna stvarnost predstavljen je u Narodnom muzeju Užice.

Foto: M. H.

Kako su naveli iz užičkog muzeja projekat je urađen za učenike osnovnih škola kako bi im se posete i obilasci muzejskih postavki učinili zanimljivijim kroz savremeno predstavljanje prošlosti.

Ideja je da deca učestvuju u postavci i da kroz virtuelnu šetnju nauče i dobiju podatke koji će im kasnije koristiti, rekao je kustos Narodnog muzeja Užice Nemanja Obradović.

Projekat je zamišljen da posetilac koji ulazi u virtuelni lik dolazi u inspekcijsku posetu fabrici.

Tu kroz virtuelnu šetnju, prvo ide kroz civilno sklonište, a zatim prelazi u samu fabriku i dobija osnovne podatke o proizvodnji oružja. Virtuelna šetnja se završava velikom eksplozijom nakon koje će biti prikazana imena civila i radnika fabrike poginulih 22. novembra 1941. godine, objasnio je Obradović.

Foto: M. H.

Učenik osmog razreda iz Osnovne škole Dušan Jerković Dušan Davidovski je naveo da mu se mnogo svidela virtuelna šetnja. jer je to neuobičajeno što može da se doživi tokom posete muzeju.

Ta virtuelna stvarnost je nešto neuobičajeno što može da se doživi tokom posete muzeju. Saznao sam dosta novih stvari, kao što je broj municije koji se proizvodio tokom postojanja Užičke republike, rekao je Davidovski.

Učenica Tea Pucarević je istakla da joj virtuelna šetnja deluje stvarno i to je ono što je na nju ostavilo jak utisak.

Iz Narodnog muzeja su naveli da svi zainteresovani mogu prilikom posete muzeju da obave i virtuelnu šetnju svakim radnim danom od 8 do 14 i 30 časova.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12 ° C
12 °
12 °
88 %
2.3kmh
1 %
Pet
28 °
Sub
29 °
Ned
14 °
Pon
14 °
Uto
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime