- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užički odbornici usvojili Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

Užički odbornici usvojili Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

- REKLAMA -

Usvojili su Izveštaj o izvršenju odluke o budžetu grada Užica za period od januara do juna 2024. godine odbornici na drugoj sednici Skupštine grada Užica. Za Izveštaj, koji je treća tačka dnevnog reda na današnjoj sednici Skupštine grada Užica glasalo je 35 odbornika, dok je 23 bilo protiv uz jedan uzdržan glas.

Član Gradskog veća za finansije Miodrag Petković predstavio je Izveštaj o izvršenju odluke o budžetu za prvih šest meseci istakavši da su u gradski budžet prihodovali ukupno 2 milijarde 596 miliona dinara i da su prihodi ostvareni sa 92 posto što je prema oceni Petkovića odličan rezultat.

U okviru tekućih prihoda dominiraju porez na dohodak građana, transfer, drugi prihodi i preneti rezultat iz prethodne godine. Rashodi su uobičajeno manji, jer su dobar deo rashoda i investicije koje se protežu tokom cele godine, nekada i više godina. Rashodi iznose 2 milijarde 435 miliona i 58 hiljada dinara. Prekoračenja pozicija u budžetu nije bilo u prvih šest meseci, naveo je Petković.

Foto: J. P.

Sredstva tekuće budžetske rezerve su iznosila 18 miliona i 10 hiljada dinara pri čemu je potrošeno oko 847 hiljada dinara po osnovu osam rešenja tekuće budžetske rezerve, a prema navodima Petkovića sredstva iz stalne budžetske rezerve u ovih šest meseci nisu trošena.

Planirani budžet za ovu godinu je na nivou 5,44 milijarde dinara, a prema rečima Petkovića u međuvremenu su zaključno sa junom dobili još dodatnih 200 miliona dinara što su kandidovali za dodatne projekte za koje su dobili podršku.

Petković je u izlaganju naveo da u toku 2021, 2022 i 2023. godine nije bilo dodatnog kreditnog zaduživanja, a da su u ovoj godini plaćali kredite koje su uzeli u 2019. i 2020 godini za infrastrukturu.

Predstavnici iz redova opozicije su u toku rasprave naveli da su primetili da puno stvari koje se nalaze u budžetu nisu urađene i realizovane. Odbornica Zeleno-levog fronta Jovanka Lućić je zatražila objašnjenje vezano za stavku rekonstrukcije vodovodnih linija za koju je u budžetu predviđeno 5 miliona dinara,  a realizovano samo  638 hiljada, što je oko 7 posto, kako je ona navela.

Ono što ja vidim kao jako problematično u svemu ovome i činjenicu da mi na samoj mreži gubimo preko 50 posto vode koja bi se mogla iskoristiti. Ovu činjenicu dodatno pogoršava nešto čega smo svi svesni,a to je da je većina Srbije ovog leta bila bez vode. Zaista bih volela da dobijem odgovor na ovo pitanje i da se građani obaveste o tome kako se planira da se ovi gubici saniraju.  Na svakoj vodovodnoj mreži postoje gubici, ali nigde nisu ovoliko izraženi da to bude preko 50 posto, rekla je Lučić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12 ° C
12 °
12 °
88 %
2.3kmh
1 %
Pet
28 °
Sub
29 °
Ned
14 °
Pon
14 °
Uto
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime