- REKLAMA -
28.6 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Mitrović: Postoje bezbedonosne nedoumice, tražimo najbolji softverski alat

Mitrović: Postoje bezbedonosne nedoumice, tražimo najbolji softverski alat

Užice elektronska skupština, projekat pokrenut pre oko sedam godina nije u potpunosti zaživeo u Užicu. Nedostaje elektronsko glasanje kako bi proces bio zaokružen i u potpunosti digitalizovan.

- REKLAMA -

Odbornici užičke skupštine su ponovo pokrenuli pitanje mogućnosti elektronskog glasanja na skupštinskim sednicama.

Podsetimo, prvi pomaci ka digitalizaciji su napravljeni pre sedam godina, usvajanjem Odluke o elektronskom postupku izrade i dostave materijala za organe grada.

Skupštinski materijal u pisanoj formi za slanje poštom, za čije štampanje je Grad Užice do tada godišnje izdvajao oko dva miliona dinara iz budžeta, zamenjen je elektronskom dostavom materijala i elektronskom komunikacijom.

Gradski odbornici, načelnici gradskih uprava i gradski većnici Užica od 2017. godine koriste tablet uređaje za rad. Nabavljena je i pametna tabla u svečanoj sali.

Po uvođenju sistema, Branislav Mitrović, predsednik užičke skupštine, Radio Lunu je kazao da su pretvaranjem papirnih u elektronske dokumente značajno ubrzane sve procedure, da je rad skupštine učinjen efikasnijim i da su napravljene ogromne uštede.

  • Ne dostavljamo više materijal u pisanoj formi. Ne treba da vam pričam od 2017. godine do danas koliko smo uštedeli, napomenuo je predsednik Skupštine grada Užica tokom druge sednice, održane 26. septembra ove godine.

Na drugoj sednici oko 30 tačaka dnevnog reda, predozi odluka na oko 535 strana pisanog materijala

  • Samo za drugu sednicu Skupštine grada Užica, materijal broji 535 strana. Za 67 odbornika, to bi bilo 35 845 štampanih i kopiranih strana. Materijal za odborničke grupe još 4 280 strana. Materijal za Gradsko veće i pomoćnike koji, takođe, dobijaju materijal elektronskim putem, još 7 490 strana. Mi smo dužni medijima da dostavljamo materijal. Ukupan broj potrošenih listova za 17 medijskih glasila bio bi 9 095 štampanih strana. Ukupan broj utrošenih listova za materijal za javno komunalna preduzeća, kojima takođe dostavljamo, 4 815. Za ovu skupštinu, ukoliko se odlučimo da ne dostavljamo elektronskim putem, to bi bilo 65 270 štampanih strana, predočio je predsednik užičke skupštine.

 

Uvođenjem digitalne lokalne skupštine, kako je rečeno 2018. godine, užički odbornici javljaće se elektronski za reč, repliku i zbog povrede poslovnika. Glasaće elektronski umesto dizanjem ruku. Javnost će imati uvid u nivo njihovog učešća na skupštinskim sednicama jer će biti poznat tačan broj obraćanja odbornika, vreme zadržavanja na sednici. Građani će imati uvid u sadržaje govora i diskusije koji će se snimati i čuvati u bazi.

Istakavši da će odbornici razmatrati na sastancima mogućnost uvođenja elektronskog glasanja, Mitrović je pojasnio za Radio Lunu da je neophodno zadovoljiti bezbednosne aspekte softvera kako bi bila zagarantovana validnost rezultata gasanja.

  • Softver za elektronski parament može da bude hakovan, dešavalo se to određenim skupštinama. Tražimo najbolji softverski alat da ne bi došli u neodoumice da li je neko glasao ispred sale, da li je neko mogao da se uloguje na nečije ime i da glasa… Insistiram da idemo u tom pravcu i podržaću to maksimalno, kazao je.

Podsetimo, građani Užica nekoliko godina unazad imaju mogućnost da pogledaju snimke sa sednica na zvaničnom kanalu Skupštine grada Užica na Jutjubu, dok su na Fejsbuk stranici Grada Užica dostupna uživo video uključenja sa skupštinskih sednica u cilju veće otvorenost i transparentnosti rada lokalne samouprave ka građanima.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
28.6 ° C
28.6 °
28.6 °
32 %
2.8kmh
0 %
Pet
28 °
Sub
29 °
Ned
13 °
Pon
14 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime