- REKLAMA -
12.5 C
Užice
Početna Srbija i region Centralno grejanje poskupljuje u sedam gradova

Centralno grejanje poskupljuje u sedam gradova

- REKLAMA -

Pred svaku zimu, glavno pitanje za građane jeste da li će i koliko poskupeti grejanje. Toplanama u Beogradu, ali i u nekolicini drugih gradova u Srbiji podizanje cena je već odobreno, a potrošači će se sa uvećanim računima susresti već u novembru, prenosi Danas.

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, a ukoliko za tim bude potrebe, moguće je da se sa grejanjem počne već od 1. oktobra.

Dakle, meštani pojedinih gradova i opština u Srbiji, koji su korisnici daljinskog grejanja, od novembra će plaćati skuplje ovu uslugu, ali ne svi.

U nekim mestima cene su ostale nepromenjene, dok su negde smanjene.

Prema podacima Repuličnog zavoda za statistiku (RZS), u prvih osam meseci ove godine daljinsko grejanje u Srbiji je poskupelo za 10,5 odsto, kada se uporedi sa istim periodom prošle godine. U našoj zemlji, u 60 gradova i opština koristi se daljinski sistem grejanja.

Prema podacima Udruženja „Toplane Srbije“, za sada je sigurno da će novih poskupljenja biti u sedam gradova i to od jedan pa do 30 odsto.

U glavnom gradu, JKP Beogradske elektrane zatražile su povećanje od 8,92 odsto, koje je odobreno, pa će za toliko građanima grejanje biti skuplje ove godine.

Dalje, Energetika Kragujevac podigla je cenu ove godine za 15,6 odsto, dok je JKP Gradska toplana Kruševac podigla za 20 odsto. I u Kraljevu će biti povećanja cene, ali znatno manje za 1,42 odsto.

Oni podsećaju da je i JKP Toplana Bor podigla cenu još 1. aprila ove godine i to za 30 odsto, ali napominju i da tu cena nije podizana od 2019. godine.

U dva grada gde se grejanje ne plaća po kvadratu, već po utrošenoj energiji, došlo je, takođe, do poskupljenja.

Međutim, u Nišu je došlo do smanjenja varijabilnog dela cene za 8,89 odsto, ali povećanja fiksnog dela cene za 27,06 odsto. S druge strane, u Subotici došlo je i do povećanja varijabilnog dela cene za 8,40 odsto, i fiksnog dela cene za 19,22 odsto.

U jednom gradu došlo je i do snižavanja cene. Naime, JKP Toplifikacija Sremska Mitrovica snizila je cenu za 10 odsto.

- Advertisement -
IZVORDanas
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
46 %
3.2kmh
38 %
Pon
14 °
Uto
17 °
Sre
21 °
Čet
19 °
Pet
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime