- REKLAMA -
9.3 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užice za godinu dana dobija Regionalni trening centar

Užice za godinu dana dobija Regionalni trening centar

- REKLAMA -

Započeli su radovi na rekonstrukciji bivše kasarne u Krčagovu za budući Regionalni trening centar u Užicu. Nakon završenih radova postojećeg objekta za godinu dana to će postati novi trening centar Tehničke škole Užice za dualno obrazovanje.

Biće to jedan vid podrške formalnom i neformalnom obrazovanju, koji će obezbediti savremene resurse u pogledu opreme i prostora, kako bi se proizveo kvalitetan kadar za narastajući privredni potencijal Zlatiborskog okruga.

Foto: M. H.

Kako je navela gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević investicija je vredna 2,8 miliona evra, a biće rekonstruisano ukupno 2400 kvadrata zahvaljujući podršci koju su dobili od Kancelarije za dualno obrazovanje i uz podršku Vlade Republike Srbije koji su prepoznali da grad Užice treba da ima jedan savremeni trening centar.

Ovo će biti moderan prostor u kojem će se usavršavati učenici u okviru redovnog obrazovanja, a takođe će se realizovati i brojne radionice, obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije za mlade ljude, ali i za naše sugrađane koji žele da dobiju mogućnost da svoj budući posao prilagode potrabama privrede. Kako bi na jednostavniji način došli do posla ili do promene posla. Bez mladih, obrazovanog kadra i jake privrede nema daljeg napretka našeg grada, rekla je gradonačelnica i dodala da se očekuje da se narednih godina u Užicu otvore i dva nova fakulteta uz podršku Vlade Srbije i države.

Obeležavanju početka radova na adaptaciji, sanaciji i promeni namene zgrade prisustvovala je direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, predstavnici grada Užica, užičke privrede, kao i đaci Tehničke škole Užice.

Trening centar je prilika da se ide u korak sa savremenom privredom koja kontinuirano obezbeđuje kadrove za svoje poslovanje kao i radi privlačenja domaćih i stranih investicija u grad Užice.

-Mi ovde govorimo o potencijalu centra koji će okupljati mlade ne samo u dualnom obrazovanju nego i one koji se opredele za klasičan model obrazovanja, a ovaj centar će imati najsavremeniju opremu. Takođe moćimo ćemo da akreditujemo van sedišta fakulteta određene programe koji su potrebni privredi. Zahvalila bih se snažnoj inicijativi privrede ovog okruga zajedno sa velikom podrškom gradonačelnice Užica da svi zajedno kao tim obezbedimo ovakav jedan resurs, da se ovakav objekat sagradi, kazala je Grujić.

Foto: M. H.

Direktor Tehničke škole Užice Dragan Tucaković je naveo da će uz pomoć međunarodnih partnera, koji imaju dosta iskustva, urediti trening centar, kao i način njegovog funkcionisanja.

Trudili smo se sve ove godine ne samo da nabavljamo opremu i rekonstruišemo zgradu, nego i da ulažemo u ljude, znanje i sticanje njihovih kompetencija. Ovde su bili prestavnici preko 12 kompanija drvne industrije koji svi su rešili svoje kadrovske probleme zahvaljujući programu dualnog obrazovanja. Puno toga treba raditi, problema sa kadrovima ima. Veliki broj ljudi odlazi u penziju i treba ići u susret tome, naveo je Tucaković.

Prema rečima direktora Impol Sevala Ninka Tešića osnivanje ovog trening centra je značajno za privredu, grad, ali i region.

Privrednici su uvek isticali da je u školstvu bolje kada se stiču praktična, a ne samo teorijska znanja. Podržali smo ovaj projekat, učestvovali smo u dualnom obrazovanju prethodnih godina i tako smo dobili operatere i rešili smo problem valjača, livaca, topioničara. Od centra očekujem da u njemu školujemo i naše zaposlene, da radimo prekvalifikacije i dokvalifikacije, rekao je Tešić.

Izvođač radova na sanaciji i adaptaciji prostora je Jedinstvo Sevojno.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
9.3 ° C
9.3 °
9.3 °
64 %
2.4kmh
74 %
Pon
10 °
Uto
17 °
Sre
21 °
Čet
20 °
Pet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime