- REKLAMA -
12.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Upoznavanje sa različitim aspektima života povodom Evropskog dana jezika

Upoznavanje sa različitim aspektima života povodom Evropskog dana jezika

- REKLAMA -

Učenje stranih jezika nekada je bila stvar prestiža. Danas je to neophodnost. Sa napretkom tehnologije granice između zemalja lagano blede, pa vrlo lako možemo stupiti u komunikaciju sa ljudima iz inostranstva i zaviriti u njihovu kulturu. Školski bibliotekari i nastavnici stranih jezika OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu na različite načine, već deceniju i po, podstiču svoje učenike da prigrle učenje jezika u školi i izvan nje, i  da slave kulturnu i jezičku raznolikost.

Ponekad kroz priredbe, ili putem kviza, a ove, 2024. godine, pokazali su svoja jezička umeća, ali i muzički talenat povodom radionice ,,Pričajmo engleski sa Moli Saton” 26.9.2024. godine. Stručno veće nastavnika stranih jezika naše škole i školska bibliotekarka organizovali su ovaj veoma interesantan susret za učenike starijih razreda. Gošći i njenoj mentorki prof. dr Daliborki Purić nakon muzičkog programa dobrodošlice, koji su izveli učenici, v.d. direktora škole Olivera Misailović je uručila skromne poklone u znak sećanja na našu zajedničku aktivnost. Moli Saton se sviđa naš grad Užice, u kome je ona, kao stipendista međunarodne razmene studenata, angažovana kao saradnik u nastavi engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu.

Cilj radionice bio je da se učenici sedmog i osmog razreda, kroz razgovor sa izvornim govornikom engleskog jezika, upoznaju sa različitim aspektima života u Sjedinjenim Američkim Državama – od školskog sistema, porodičnog života, preko vannastavnih aktivnosti, pa do sveta sporta, hrane, muzike, običaja, čime su napravili paralelu u načinu života i školovanja u Americi i Srbiji.

Učenici OŠ  „Dušan Jerković“, kroz ovu radionicu, poboljšavajući svoje jezičke veštine, gradili su zajedno razumevanje za bolje društvo poštujući međusobne razlike. Još jedan zajednički trud, prijatno iskustvo, ali i podsticaj svima da poboljšaju kako znanje, tako i razumevanje. Jezik je jedno od najznačajnijih obeležja kulture i temelj ljudskog roda na kom počiva kulturna istorija i tradicija čovečanstva. Radionici su osim kolega i stručnih saradnika prisustvovali i predsednica Saveta roditelja i prosvetni savetnik iz Školske uprave Užice.

Foto: OŠ Dušan Jerković

Učenici su u razgovoru sa Moli saznali mnogo, koje su sličnosti i razlike u sistemu školstva, postavljali su pitanja o završnim ispitima i testovima, o praznicima. Interesovalo ih je i da li zna ćirilicu i može li da je čita. Saznali smo da su joj srpski jezik i pismo teški, ali da ih uči i sada malo bolje zna.

Širom Evrope 26. septembra svake godine, počevši od 2001, obeležava se Evropski dan jezika. Na svetu postoji između  6 i 7000 jezika, a samo ih u Evropi ima više od 220. Svi predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura. Raditi na očuvanju jezičke baštine nemoguće je bez svesti o važnosti očuvanja vlastitog jezika.

Članovi bibliotečke sekcije izradili su nekoliko panoa o jeziku, jezičkoj raznolikosti i kulturi i napisali kako se kaže školska biblioteka na mnogobrojnim evropskim jezicima. Saznali su i kako rade školske biblioteke u SAD.

Jesu li  jezici zaista važni u ovo doba globalizacije? Mnogi možda smatraju da je jedan jezik sasvim dovoljan, ali nije, jer učenjem stranog jezika širimo vidike, upoznajemo druge kulture i otkrivamo nove teritorije. Stara je mudrost da „koliko jezika govoriš, toliko vrediš”.

Mirjana R. Pejović, Marina Jevtić

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
12.1 ° C
12.1 °
12.1 °
56 %
0.9kmh
25 %
Uto
14 °
Sre
22 °
Čet
22 °
Pet
19 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime