- REKLAMA -
15.2 C
Užice
Početna EKO U Čajetini razgovarali u okviru projekta Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu

U Čajetini razgovarali u okviru projekta Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu

- REKLAMA -

Okrugli sto na temu Implementacija ciljeva održivog razvoja (COR) u lokalne politike i saradnja lokalne samouprave i svih relevantnih faktora u lokalnoj zajednici u izradi Lokalnog ekološkog akcionog plana u Užicu i Čajetini, održan je 30. septembra u biblioteci Ljubiša R. Đenić u Čajetini.

U saradnji sa Udruženjem nastavnika Opstanak iz Užica, kao i sa jedinicama lokalne samouprave Čajetina i Užice, Udruženje građana Zlatiborski krug iz Čajetine, realizuje projekat pod nazivom “Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu čiji je cilj implementacija inovativnih rešenja u lokalnu dokumentaciju koja se tiče zaštite životne sredine i održivog razvoja.

-Ovim okruglim stolom koji se danas dešava i koji je prvi javni događaj u projektu, počinje i javna kampanja za izradu programa zaštite životne sredine u Čajetini i u Užicu. Projekat je započet 1. juna ove godine i trajaće do 30. maja 2025. godine. Sastoji se od nekoliko segmenata: edukativni deo obuhvata radionice za učenike starijih razreda Osnovne škole u Čajetini i u Užicu vezano za uticaj klimatskih promena na naš život, za merenje ugljeničnog otiska, inkluzivne radionice za učenike Osnovne škole u Čajetini i dece korisnika Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju “Zračak””, rekla je Vesna Belčević, asistent koordinatora Projekta.

Okrugli sto u Čajetini je prvi javni događaj, na kojem su učesnici bili predstavnici lokalne uprave opštine Čajetina, javnih preduzeća, obrazovnih institucija, Zelenog Saveta, Saveta za održivi razvoj i edukaciju, lokalnih medija i građanskih udruženja. Drugi okrugli sto biće održan u Užicu krajem meseca a program obuke za decu i radionice vodiće biolozi iz Užica

Osnovni cilj projekta je postizanje ravnoteže između lokalne dokumentacije i načina funkcionisanja lokalnih zajednica sa agendom 2030. koja bi trebalo da bude implementirana u sve jedinice lokalne samouprave. Kod nas, pre svega, podizanje nivoa znanja i svesti kod lokalnog stanovništva, naročito kod najmlađih, kod učenika, jer se preko njih to prenosi na njihove porodice, o zaštiti životne sredine, o klimatskim promenama, o svim temama koje su jako važne a koje polako ulaze u kurikulume, u osnovne škole pre svega ali se radi i u srednjim školama“.

Okrugli sto je deo projekta Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu, koji se sprovodi u okviru Fonda za održivi lokalni razvoj, kao deo Platforme za opšte društveni dijalog „Održivi razvoj za sve”. Fondom neposredno rukovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), kao jedan od partnera na Platformi, zadužena za podršku inicijativama za inovativna rešenja u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
15.2 ° C
15.2 °
15.2 °
59 %
2.5kmh
1 %
Ned
16 °
Pon
18 °
Uto
20 °
Sre
19 °
Čet
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime