- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice SRCE o biračkom spisku u Užicu

SRCE o biračkom spisku u Užicu

- REKLAMA -

Iz Gradskog odbora Užice stranke Srbija centar – Srce su naveli da su početkom jula ukazali na to da vlast nema nameru da objasni razliku u biračkom spisku od 2075 birača između “zaključavanja” biračkog spiska pred republičke izbore u decembru 2023. godine i onih na lokalu u junu 2024.

Kako se navodi u saopštenju užičkog odbora stranke Srce na osnovu dobijenih podataka o broju punoletnih građana koji su prijavili prebivalište na teritoriji grada Užica, a u periodu na koji se primenjuje pravno dejstvo Zakona o dopunama zakona o jedinstvenom biračkom spisku, u svoje prethodne izborne jednice trebalo je da se vrati 1772 birača. Umesto smanjenja biračkog spiska za taj broj, isti je uvećan za 303.

U međuvremenu, nakon svih probijenih Zakonom definisanih rokova, nadležna Gradska uprava nam je dala podatak o broju umrlih na teritoriji grada u periodu između dva izborna postupka i broju mladih ljudi koji su punoletstvom stekli pravo glasa. Podatak je poražavajući za demografiju Grada, na žalost imamo za 190 veći broj umrlih od onih koji su stekli pravo glasa punoletstvom. Dakle, sad već govorimo o razlici, ne od 2075, nego od 2265. birača u biračkom spisku, navodi se u saopštenju GrO Srce.

Iz ovog gradskog odbora su dodali da im Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu nam ni nakon četiri meseca nije dostavilo informaciju – koliko je raseljenih Užičana vraćeno da glasa u svojoj prethodnoj izbornoj jedinici, odnosno jedinicama Užice i Sevojno.

-Podsetimo, informacija GIK na portalu OzonPress od 30. maja ove godine, kaže da se radi o njih 660 i da je to jedini izvor uvećanja Biračkog spiska, dok za isti period Policijska Uprava Užice kaže da je na teritoriji grada prebivalište prijavilo 1772 punoletna lica. Kome verovati? Hoće li neko reagovati po službenoj dužnosti? Očigledno je da vlast postojeće stanje u biračkom spisku nipošto ne sme da diskredituje do narednih redovnih izbora, nekih vanrednih ili odlučivanja referendumom, zaključuju iz užičkog odbora stranke Srce.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
12 ° C
12 °
12 °
89 %
1.1kmh
100 %
Sub
15 °
Ned
15 °
Pon
20 °
Uto
23 °
Sre
16 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime