- REKLAMA -
14.5 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Umetnost života na radovima Ere Milivojevića

Umetnost života na radovima Ere Milivojevića

- REKLAMA -

Izložba Slodana Ere Milivojevića Umetnost jeste život otvorena  je u Gradskoj galeriji Užice. Užičanima je pružena prilika da vide radove Užičanina, koji je jedan od pionira konceptualne umetnosti na ovim prostorima.

Autorka izložbe je Una Popović kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu uz čiju saradnju je izložba i realizovana u užičkoj Gradskoj galeriji. Ovo je inače prva izložba ovog umetnika u rodnom gradu, ostvarena na inicijativu književnika i novinara Zorana Jeremića.

Slobodan Era Milivojević (Užice, 1944 — Beograd, 2021) jedan je od glavnih protagonista nove umetničke prakse tokom sedamdesetih godina prošloga veka, pronalazio je svoj izraz u performansu, slici, kolažu, foto instalacijama.

Foto: M. H.

Postavka se sastoji od nekoliko celina gde je predstavljen umetnikov aktivitet i hronologija delovanja, od ranih akcija i performansa nastalih tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, do kolaža – maski nastalih tokom devedesetih, slikarskih ostvarenja realizovanih tokom dvehiljaditih godina.

Autorka izložbe Una Milivojević, kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu rekla je da kada bi se celokupno delovanje Ere Milivojevića, dugo gotovo pedeset godina sagledalo i podvelo pod neku dominantnu umetničku praksu, onda bi to bio performans.

Fotografisanje, formatiranje zidnih foto-instalacija, rad sa obje ktima i u odnosu na objekte, asamblažiranje stvari, rad na slikama kao objekti ma, čine jedan trajan i kontinuiran impuls koji istupa iz okvira performansa. Svaki od ovih pojedinačnih, a i kasnijih ciklusa fotografija i slika nastao je iz neposrednih analitičnih sinteza opažanja stvari i situacija u trenutku i mišljenja o njima, napisala je Popović u katalogu izložbe.

Na ovaj trenutak smo čekali od kad postoji užička Gradska galerija, kazao je direktor Gradske galerije Zoran Cvetić, istakvši da nije Slobodan Era Milivojević ni prvi, ni poslednji slavni Užičanin koji je kao takav dugo putovao u svoj rodni grad, ali da je bilo sasvim prirodno da se taj put završi i započne novu etapu upravo ove godine u duhu odgovornosti prema kulturnom nasleđu koje Užice i kao prestonica kulture Srbije nosi. Tim više kada se zna da se ovom izložbom obeležavamo i 70 godina od erinog rođenja, podsetio je Cvetić.

-Kao student Akademije likovnih umetnosti na kojoj je 1971. godine na odseku za slikarstvo diplomirao u klasi profesora Stojana Ćelića niko nije očekivao takav drastičan i dalekosežan pristup umetnosti. Međutim iste godine u Studentskom kulturnom centru Era Milivojević, Marina Abramović, Raša Todosijević, Neša Peripović, Zoran Popović, Gergej Turko nizom radova otvoriće novo poglavlje u istoriji savremene umetnosti, a to je već istorija o kojoj se pišu studije. Ali važno je napomenuti da je upravo Era Milivojević bio možda najizrazitija figura poznate šestorke. Njegovoj doslednosti i beskompromisnosti, budnosti i zapitanosti nad životom i umetnošću teško da ima ravnih, rekao je Cvetić.

Foto: M. H.

Književnik Žarko Radaković govoreći o Milivojeviću je rekao da ova izložba ne može da dočara sve što je ovaj umetnik uradio, ali i svesno nije ostavio za sobom, ali je tako značajna i veliki pokušaj prezentacije rada umetnika koji je umetnost proizvodio, svesno ne ostavljajući dela za izlaganje u muzejima i galerijama. Era Milivojević je umetnik koji je primarno živeo u mitovima o umetnosti, naveo je Radaković.

Kao protagonista nove umetničke prakse tokom 70-ih godina prošlog veka, Era Milivojević jeste predstavnik posebne umetnosti koja slavi život, navela je otvarajući izložbu gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, dodavši da je inspiraciju za svoj izraz pronalazio u performansu, slici, kolažu i fotoinstalacijama.

Njegove izložbe su i radionice bez statične postavke, a kao ljubitelj fudbala čak i u igranju ovog sporta video je performans. Za ovog velikana stvaranja umetnost i život su isto, navela je gradonačelnica.

Otvranje izložbe uveličao je nastup hora GLAS.

Izložba koja je deo obeležavanja Dana grada Užica i projekta Užice prestonica kulture 2024. godine može se pogledati u Gradskoj galeriji do 30.oktobra.

Vođenje kroz život sa autorkom izložbe

U petak, 11. oktobra sa početkom u 12 časova, u Gradskoj galeriji Užice biće održano vođenje kroz izložbu Era Milivojević. Umetnost jeste život .

O Eri Milivojeviću i njegovom radu govoriće autorka izložbe, Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Dodatne informacije možete dobiti na e-mail [email protected] ili na telefon 031 512 505.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
14.5 ° C
14.5 °
14.5 °
71 %
1.4kmh
69 %
Sre
18 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
15 °
Ned
15 °

Poslednje vesti

Uhapšeni zbog droge

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime