- REKLAMA -
17.9 C
Užice
Početna Srbija i region Danas je Pokrov Presvete Bogorodice

Danas je Pokrov Presvete Bogorodice

- REKLAMA -

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Pokrov Presvete Bogorodice. Pokrov Presvete Bogorodice je hrišćanski crkveni praznik kada crkva proslavlja Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskoga roda. Praznik se po julijanskom kalendaru slavi 1. oktobra, a trenutno se taj 1. oktobar poklapa sa 14. oktobrom u gregorijanskom, novom kalendaru.

Konkretan događaj koji se toga dana spominje i praznuje desio se prema hrišćanskom vjerovanju 1. oktobra 911. godine u vreme cara Lava Mudroga (ili Filozofa). Služeno je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda. U pozadini crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem.

Prema hrišćanskom verovanju, u četvrti sat noći pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odećom pokriva narod. Bila je obučena u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Sveti Andrej videći to javljanje pokazao je rukom Epifaniju blaženom, i upitao ga: “vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svet?“ Odgovori Epifanije: “vidim, oče, i užasavam se!”.

Praznik poštuju svi, a žene, po običajnom kalendaru, danas ne bi trebalo da rade bilo kakve teške fizičke poslove. Mlade žene se naročito mole Bogorodici, zaštitnici svih žena, a posebno porodilja i majki.

- Advertisement -
IZVORMondo
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
57 %
1.6kmh
51 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sre
19 °
Čet
19 °
Pet
16 °

Poslednje vesti

Utorak bez struje

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime