- REKLAMA -
17.2 C
Užice
Početna Srbija i region Žene su nosioci više od trećine poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji

Žene su nosioci više od trećine poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji

- REKLAMA -

Žene su nosioci u više od 30 odsto ukupno prijavljenih poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji, a najčešće se bave proizvodnjom organske hrane, proizvodnjom povrća i cveća u plastenicima, preradom poljoprivrednih proizvoda, pčelarstvom i seoskim turizmom, navodi Beta.

Taj broj raste, a ministarstvo poljoprivrede podstiče njihovo ekonomsko osnaživanje dodatnim bodovima i kreditima sa kamatnom stopom od jedan posto, kao i pravilnicima za svaki deo poljoprivredne proizvodnje, rekla je državna sekretarka ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević koja je u utorak, 15. oktobra na Šumadija sajmu otvorila manifestaciju U njenim rukama, povodom Međunarodnog dana žena na selu.

S druge strane, žene čine većinu porodične radne snage na seoskim gazdinstvima, gotovo 60 odsto, a njihov udeo je još veći u manjim gazdinstvima – 64 odsto.

Pavićević je navela da projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom značajno doprinosi osnaživanju žena u ruralnom području, jer svaki treći podnosilac zahteva u prva dva javna poziva je žena, odnosno 482 žene su dobile bespovratna sredstva da razvijaju svoja domaćinstva i poljoprivrednu proizvodnju.

Ona je kazala da od 1.136 korisnika “IPARD” programa čak 38 posto čine žene, odnosno 479.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
61 %
1.8kmh
60 %
Sre
18 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
15 °
Ned
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime