- REKLAMA -
12.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Održan sastanak gradskog rukovodstva sa Udruženjem Da (ne) dišemo Duboko

Održan sastanak gradskog rukovodstva sa Udruženjem Da (ne) dišemo Duboko

- REKLAMA -

Na sastanku gradskog rukovodstva sa Udruženjem Da (ne) dišemo Duboko koji je danas održan u Gradskoj kući dogovoreno je da predstavnici grada u roku od sedam dana dostave odgovor na zahteve Udruženja koje traži da se zabrani rad deponije Duboko i njeno proširenje. Dok iz Udruženja Da (ne) dišemo Duboko zahtevaju da se pronađe alternativno mesto na koje će se odlagati otpad iz Užica.

Nakon sastanka pomoćnik gradonačelnice Užica Predrag Gavović je izjavio da su na današnjem sastanku približili određene stavove.

-Dva glavna pitanja na koje Udruženje Da (ne) dišemo Duboko traži odgovor su da li gradsko rukovodstvo ostaje pri tome da Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko nastavi rad i da se krene u realizaciju projekta proširenja deponije što će trajati narednih sigurno godinu, godinu i po dana od projektovanja do izvođenja sigurno, a drugi zahtev je ako gradsko rukovodstvo odustaje od izgradnje Regionalnog centra i nastavka izgradnje i proširenja tela deponije koja je to alternativna lokacija, rekao je Gavović i dodao:

Gradsko rukovodstvo je zamolilo da se izjasni za sedam dana. Iako smo mi zajedno sa ministarstvima na sastancima Koordinacionog tela doneli zajedničke zaključke. Zato što se nijednog trenutka od otvaranje deponije 2012. godine i dobijanja dozvole nije pričalo o rokovima završetka tog projekta Regionalnog centra, nego se već 2013. i 2014. godine proglasio javni interes za proširenje tela deponije, radila se projektno tehnička dokumentacija u skladu sa dogovorom sa nadležnim ministarstvima, naveo je Gavović.

On je rekao da doneti odluku u kratkom roku da se zatvara Regionalni centar je potpuno neozbiljno sa njihove strane.

O pronalasku novog prostora za deponovanje ni jednog trenutka nismo pričali. Čak na tom Koordinacionom telu nismo pričali da grad Užice odlaže neopasni otpad na nečiju drugu teritoriju, jer će se tu isto odlagati nesanitarno, jer sve druge opštine takoreći rade nesanitarno. Osim možda Čačka koji trenutno ima ugovore potpisane na nekoliko meseci i to je onako da kažem sve ograničenog roka. Vrlo teško, nijedna opština nijedna sanitarna deponija ne želi da popunjava svoje kapacitete, jer automatski smanjuje njihov rok trajanja, kazao je Gavović.

Foto: M. H.

Vršilac dužnosti direktora Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Tanja Knežević je istakla da RCUO Duboko ne treba da odluči o alternativnoj lokaciji za odlaganje otpada iz Užica, jer je jasno propisano ko zatvara deponije, daje plan rekultivacije i sanacije, da su tu lokalne samouprave osnivači koji će doneti odluku, a oni kao Regionalni centar će postupiti u skladu sa njihovim odlukama.

Ona je navela da je na današenjm sastanku objasnila šta se trenutno radi na deponiji Duboko i kakvo je trenutno stanje. Da se sanacijom tela deponije oslobodio određeni prostor za deponovanje otpada. Da su trenutno aktivna 22 biotrna na deponiji od postojećih 28. Da je ostalo da osposobe još šest biotrnova koji su zatrpani za vreme požara.

Što se nas lično tiče mi otpad možemo prihvatiti na katastarskoj parceli 17 10 kao što je odluka Koordinacionog tela. Jeste stanje takvo kakvo jeste u ovom trenutku, jesu nam istekle dozvole za rad, ali apsolutno i pored isteka dozvola Regionalni centar za upravljanje otpadom radi po svim načelima dozvole. Poštujemo sve ono što je propisano dozvolom iako je istekla. Znači te folije koje su postojale, postoje i dalje niko ih nije iščupao, biotrnovi postoje, rekla je Knežević.

Ona je kazala da je trenutno u izradi Studija o zatečenom stanju koja će pokazati da li deponija Duboko može da dobije privremenu dozvolu za rad ili ne. A da će oni u skladu sa zakonom i u skladu sa odlukama ministarstva postupati.

Studija o zatečenom stanju će reći da li će na deponiju Duboko moći da se odlaže otpad od svih osnivača. Koordinaciono telo je odlučilo da se prima otpad, ali će Studija pokazati koliki je kapacitet sa kojim možemo raditi. Da, kad radimo mi kao Regionalni centar naravno da će se odnositi na sav otpad, ali samo će biti pitanje vremena. Ukoliko je određena kubatura iz svih devet lokalnih uprava naravno da će taj period biti kraći, ukoliko je ta ista kubatura za grad Užice taj period će biti duži. Ali to je nešto što treba osnivači da dogovore, kazala je Knežević.

Iz Udruženja Da (ne) dišemo Duboko su potvrdili da im je na sastanku rečeno da će im iz grada za sedam dana dostaviti pisane odgovore na njihove zahteve.

Tražili smo od rukovodstva grada Užica da nam nedvosmisleno kažu da li su oni kao građani ovoga grada za proširenje tela deponije i dovođenje novih 2 miliona tona od devet lokalnih samouprava narednih 20 godina u Užice ili ne, kao i da odrede koji je krajnji rok za to da se smeće iz grada Užice više na deponuje na deponiju Duboko. A mi smo rekli da ćemo pre roka od sedam dana dostaviti stav građana Užica i nas kao njihovih predstavnika, to jest udruženja koje na blokadama i koje vodi ovu borbu da se deponija Duboko zatvori, rekao je predsednik Udruženja Da (ne) dišemo Duboko Jovan Topalović.

On je naveo da je gardsko rukovodstvo shvatilo da grad Užice više ne može deponovati smeće na deponiju Duboko, da se mora pronaći alternativna lokacija.

Pretpostavljamo da će oni u narednom roku poslati upite deponijama koje imaju slobodnog prostora i koji ispunjavaju zakonske norme za to, ko će naći za shodno da može da primi količine otpada iz grada Užica, takođe firme koje su akreditovane i imaju dozvole za prevoz opasnog otpada i da se to sve usaglasi. Kao i da će nam dostaviti koji je krajnji rok za to, rekao je Topalović.

Podsetimo posle sastanka Koordinacionog tela Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko 16.oktobra na kojem su bili rukovodstvo grada Užica i predstavnici lokalnih samouprava osnivača deponije i predstavnici ministarstava saopšteno je da je neophodno maksimalno angažovanje u narednim danima i mesecima kako bi se rešio problem nedostajućih dozvola na nastavak rada Dubokog, kako bi u što kraćem roku otpočeli radovi na projektu proširenja i modernizacije deponije.

Osnivači RCUO Duboko: Rad i proširenje Regionalnog centra jedino održivo i najbolje rešenje za građane

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
12.6 ° C
12.6 °
12.6 °
68 %
1.4kmh
97 %
Pet
13 °
Sub
15 °
Ned
15 °
Pon
18 °
Uto
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime