- REKLAMA -
21.5 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Guslofilija u Požegi u organizaciji Udruženja Pravo u žicu

Guslofilija u Požegi u organizaciji Udruženja Pravo u žicu

- Manifestacija je bila posvećena Milošu Obrenoviću, koji je rodom iz požeškog kraja, iz sela Gornja Dobrinja. Kroz gusle i tradicionalnu narodnu pesmu, ali i dramski komad Miloš Veliki i gusle koji je praćen video materijalom, odata je počast jednom od najznačajnijih vladara, izvestila je Ivana Ivanović iz udruženja Pravo na žicu.

- REKLAMA -

Manifestacija Guslofilija je održana 19. oktobra u Požegi u organizaciji Udruženja za očuvanje gusala i narodne tradicije Pravo u žicu, Sportsko – kulturnog centra Požega i PSUSS Sveta Srbija, a pod pokroviteljstvom Opštine Požega i OFPS-a.

  • Guslofilija je bio projekat zamišljen u konceptu duhovno – tradiconalne večeri neobičnog naziva kojim je simbolično predstavljena ljubav prema guslama od strane guslara, ali i publike. O značaju gusala za srpski narod, srpsku kulturu i tradiciju, u poslednje vreme se govori sve češće, na naše veliko oduševljenje. Razvija se savest o tome da su one poseban i neodvojiv deo našeg identiteta, navela je Ivana Ivanović iz udruženja Pravo na žicu istakavši da je važnost gusala nemerljiva.
  • Danas izvođači, kroz scenske nastupe imaju ogroman i težak zadatak, da kroz pesmu i gusle ispričaju priču, koja ostavlja jak utisak na publiku, a neretko izaziva pomešane jake emocije. Stoga, razvoj društava guslara intenzivno raste u svim zemljama srpskog naroda i samim tim sve više mladih im se pridružuje, napomenula je.

Fotografije: Božidar Živanović 

Gusofilija je okupila u Požegi najbolje guslare mlađe i srednje generacije: Stefan Tomonjić, Lazar Vitomir, Milutin Đuričić, Darko Lečić i Dimitris Katsakioris, etnopojca Rosa Džudović iz Crne Gore i Sara Blagojević iz Požege, pevačke grupe Bele rade iz Ivanjice i Rade Jamina iz Višegrada ,kao i Etno-sekciju Požega koja radi pri Udruženju Pravo u žicu.

Program je zaokružen recitacijama Andre Zebe, dobitnice nagrade na likovnom konkursu u okviru projekta i dece iz OŠ Emilija Ostojić IO Gornja Dobrinja.

  • Stopama naših predaka je jedinstveni konceptualni projekat SVETE SRBIJE, koji kroz rad sa talentovanom decom, za vreme njihovog dvonedeljnog boravka u obrazovnim kampu na Krfu na didaktički i praktičan način obrađuje temu tradicije, jezika, pisma, kulture i vere pravoslavne, sa posebnim osvrtom na istorijski period Prvog svetskog rata i boravak naše vojske, naroda i same države Srbije na ostrvu Krfu od 1916 do 1918 godine. Projekat sa blagoslovom Blažene uspomene Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, započet 2012. godine i do sada u njemu je uzelo učešća preko 700 najtalentovanijih đaka osnovnih i srednjih škola iz čitavog regiona: Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Severne Makedonije i Crne Gore, navela je.

Fotografije: Božidar Živanović

Fotografije: Božidar Živanović

Kako je dodala Ivanović, drugi deo programa bio je posvećen aktivnostima Udruženja u okrilju Srbije. Dobitnici nagrada ovogodišnjeg konkursa su izveli pesme Oseti Vido i Tamo daleko. Na kraju zajedničkom pesmom učesnici su pozdravili publiku do narednog susreta u februaru uoči hramovne slave Sveta Tri Jerarha.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
21.5 ° C
21.5 °
21.5 °
52 %
1.6kmh
0 %
Pon
22 °
Uto
19 °
Sre
18 °
Čet
17 °
Pet
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime