- REKLAMA -
18.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Za uređaj kompletomat treće mesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju

Za uređaj kompletomat treće mesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju

- REKLAMA -

Srenjoškolci sa Zlatibora Nikola Bujišić i Lazar Marić napravili kompletomat uređaj za pravljenje komplet lepinje za koji su na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji osvojili treće mesto.

Na finalu takmičenja Najbolja tehnološka inovacija, održanom u Beogradu 4. oktobra, tim Tehničke škole Užice osvojio je bronzu u kategoriji inovativnih ideja. Tim koji čine Nikola Bujišić i Lazar Marić sa Zlatibora, predstavili su ideju pod nazivom Kompletomat koja ima za cilj automatizaciju proizvodnje i prodaje komplet lepinje. I ova ideja kao i dve prvoplasirane su pokazale izuzetan potencijal za pozitivne promene u društvu.

-Ideja je nastala tako što smo za vreme školskog odmora jeli komplet lepinju i došli smo na zamisao da napravimo aparat koji bi nam pomogao u pravljenju. To je automatizovani aparat pomoću koga bi za nepunih par minuta dobili komplet lepinju. Svi su se oduševili ovom inovacijom, jedini aparat koji postoji za pravljenje hrane je picomat ali smo mi prvi začetnici ideje o aparatu koji će praviti tradicionalno srpsko jelo, rekao je Nikola Bujišić.

Veliku pomoć u konstruisanju ideje i prezentovanju na takmičenju, mladim zlatiborcima pružio je mentorski tim Inovacionog biznis centra Zlatibor. Zahvaljujući organizovanim start ap vikendima đaci su razvili svoju biznis ideju, kreativnost i inovativnost.

Oni su stekavši znanja na start ap vikendu stekli nova znanja i veštine koje su im pomogle kasnije na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji da prezentuju svoju ideju. Takođe, mi ih redovno obaveštavamo o svim događajima i organizujemo posete konferencijama vezanim za tehnološke inovacije i tada i oni dobiju priliku da steknu informacije o tome kako svoju ideju mogu pretočiti u komercijalnu aktivnost, što je praktično i cilj inovacija. Cilj je stimulisati i inventivnost da bi se dobio konkretan proizvod, kako bi se naša lokalna zajednica u perspektivi sve više razvijala, kaže Darko Đurović, direktor IBC Zlatibor.

Dve nedelje pre takmičenja izmenili smo pojedine detalje u prezentaciji, u biznis planu, što nam je dosta pomoglo i u daljem izlaganju ideje. Bitno je napomenuti da smo na start ap vikendu, ovde u Inovacionom centru, naučili dosta novih stvari što nas takmičenje nije moglo naučiti i uz podršku mentora i stručnjaka našu ideju smo izveli na pravi put“, rekao je Lazar Marić.

Direktor Đurović je i ovom prilikom uputio poziv svim zainteresovanima da dođu u IBC Zlatibor i da uz pomoć mentora i njihovog stručnog znanja dobiju jedinstvenu priliku da razvijaju svoje preduzetničke ambicije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
18.2 ° C
18.2 °
18.2 °
62 %
0.7kmh
0 %
Pon
22 °
Uto
19 °
Sre
18 °
Čet
17 °
Pet
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime