- REKLAMA -
18.2 C
Užice
Početna Srbija i region Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

- REKLAMA -

Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sistema reverzibilne hidroelektrane Bistrica i hidroelektrane Potpeć, navodi Ekapija. Plan obuhvata površinu od 253 km² na teritoriji opština Nova Varoš, Priboj i Prijepolje. Glavne promene predviđene planom odnose se na prenamenu poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko i vodno zemljište za potrebe izgradnje energetskih objekata, uključujući akumulaciju Klak, dovodne i odvodne tunele, kao i nadzemne i podzemne delove sistema.

Planirani sistem reverzibilne hidroelektrane Bistrica obuhvata nekoliko ključnih infrastrukturnih objekata koji zajedno čine celinu ovog energetskog kompleksa. To uključuje branu i akumulaciju Klak, cevovode za obezbeđenje garantovanog ekološkog protoka, preliva sa brizotokom i umirujućim bazenom, kao i optočni tunel. U okviru sistema nalaze se i ulazno-izlazne građevine sa zatvaračnicom Klak, dovodno-odvodni tuneli, sifon i ispust na sifonu, kao i gornji diferencijalni vodostan i vodostanska zatvaračnica.

Brana Klak je, kako se navodi, poslednja u nizu brana na reci Uvac. Nalazi se oko 7 kilometara nizvodno od brane Radoinja. Ukupna zapremina akumulacije Klak pri kotama normalnog uspora iznosi 108 miliona kubnih metara, od čega je korisna zapremina 70 miliona, dok preostalih 38 miliona kubnih metara čini zapremina mrtvog prostora.

Podsetimo, nedavno je na sastanku predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike sa timom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), predvođenim generalnim direktorom odseka za Evropu i Srednji istok Keiem Tojamom je konstatovano da je Vlada Japana odobrila početak pripremne studije za potencijalno odobrenje kredita JICA za izgradnju RHE Bistrica, dok se u drugoj polovini sledeće godine očekuje konačna odluka o finansiranju projekta.

- Advertisement -
IZVOREkapija
- REKLAMA -
Užice
clear sky
18.2 ° C
18.2 °
18.2 °
62 %
0.7kmh
0 %
Pon
22 °
Uto
19 °
Sre
18 °
Čet
17 °
Pet
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime