- REKLAMA -
21.5 C
Užice
Početna Slobodno vreme Socijalistički spomen kompleksi-spomenici budućnosti (VIDEO)

Socijalistički spomen kompleksi-spomenici budućnosti (VIDEO)

- REKLAMA -

Socijalistički spomenici-jesu li danas samo svedočanstvo jednog perioda istorije, objekti bez simboličnog značenja ili ipak nešto više. Umetničku vrednost niko im ne može oduzeti, a koliko god zvučalo nestvarno osmišljeni su da budu čarobni i neobični.

Foto: M. H.

Govoreći o magiji, pa i o karakteru i suštini estetike ovih spomenika na predavanju Memorija i anti memorija – Socijalistički spomenici u Srbiji kustos Istorijskog muzeja Srbije Katarina Mitrović je u Kulturnom de centru Reflektor za spomenike Narodno oslobodilačke borbe rekla da su zamišljeni da budu magični.

Oni jesu zamišljeni da budu nešto drugačiji, da budu nešto potpuno novo u odnosu na sve prethodne komemorativne prakse i memorijalne forme koje su bile u opticaju. Znači oni su prvenstveno spomenici revolucije a sama revolucija po sebi nosi novinu. Ona se zasniva na ideji rušenja starog poretka, izgradnje znači potpuno novu. U tom smislu su svi ovi spomenici o kojima večeras govorimo bez obzira da li su posvećeni civilnim žrtvama, ili mestima velikih bitaka i vojnih sukoba u stvari oni su svi podizani kao spomenici revolucije i oslobodilački spomenici, rekla je Mitrović.

Govorili smo o Kadinjači kao istaknutijem socijalističkom spomeniku koji je 1979. godine proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja, a dobar je primer spoja starog i novog. Ali i o tome kako je Užice trebalo da bude jedan od gradova revolucije i kako sklanjanje spomenika može izazvati velike reakcije ljudi. Što je jedan od razloga da takve situacije treba da budu predmet  javne debate i stručnjaka, ali i šire zajednice, kako je navela Mitrović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
21.5 ° C
21.5 °
21.5 °
52 %
1.6kmh
0 %
Pon
22 °
Uto
19 °
Sre
18 °
Čet
17 °
Pet
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime