- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Nikola Maksimović - Čekamo neophodne dozvole za izgradnju fekalnog kolektora u Turici

Nikola Maksimović – Čekamo neophodne dozvole za izgradnju fekalnog kolektora u Turici

- REKLAMA -


Jedna od tema, protekle nedelje, bila je fekalni kolektor u Turici, odnosno izgradnja nove trase kraka fekalne kanalzicije sa pratećim elementima. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković pričao je i o detaljima tog projekta koji postoji još od 2013. godine. 
Okupljeni građani u Turici, njih oko stotinu, predvođeni Užičkom odbrambenom ligom sastali su se zahtevajući rešenje problema koji godinama muči žitelje tog naselja. Sa skupa je poručeno da fekalni kolektor može biti izgrađen u roku od 6. meseci, i da je neophodno preduzeti konkretne mere da se trajno popravi kvalitet vode reke Đetinje.

Povodom toga pričali smo sa Nikolom Maksimovićem, direktorom Javnog preduzeća Užice Razvoj. 

Autor: Dušan Raičević


Koja je funkcija fekalnog kolektora? Koliki je kapacitet i starost postojećeg u Turici?

Fekalni kolektor predstavlja glavni centralni kolektor koji vrši prikupljanje kanalizacionih voda na određenom slivnom područiju. Postojeći kolektor Turici je starosti preko trideset godina i prikuplja samo deo kanalizacionih voda. Projektom iz 2013. označili smo kao veoma bitno konačno razdvajanje fekalne i kišne kanalizacije. 

Zbog širenja područija Turice, odnosno izgradnje novih kuća potrebno je proširiti kapacitete fekalnog kolektora.

AUDIO


Šta sve treba uraditi i koliko novca mora da se izdvoji za projekat fekalnog kolektora?

Postoji projekat koji je rađen 2013. godine. Prvo treba razgraničiti da mi pričamo o tri celine. Rešavanje kišne kanalizacije u naselju Turica prema projektu koji je rađen košta 3.000.000 evra. Rešavanje fekalne kanalizacije je 500.000 evra, i 1.000.000 evra koliko treba izdvojiti za rešavanje sliva Volujačkog potoka. Naravno, u taj projekat ide i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Dakle, reč je o nekih 4.500.000 do 5.000.000 evra. 

AUDIO

 

Ko je radio projekat i da li je on dostupan javnosti na uvid?

Projekat je radila firma Omega projekt i predat je u direkciju 2013. godine. Tehničku kontrolu je izvršila firma Harmonija projekt. Ovih dana krećemo sa prepakivanjem projekta i u dogovoru sa projektantom krećemo u traženje novih lokacijskih uslova. Nadamo se da ćemo u narednih tri do četiri meseca za deo projekata dobiti neophodne dozvole. Svi projekti su dostupni javnosti na uvid.

AUDIO

 

Koji je način finansiranja projekta?

Gradonačelnik i gradsko rukovdostvo su već bili u Beogradu u Kancelariji za javna ulaganja, tako da će deo sredstava za projekat ići preko njih. Ostatak novca očekujemo preko Ministarstva privrede. Tim sredstvima će biti rešen problem vodovodne mreže u Sevojnu i visoke zone na Pori. U toku sledeće godine se očekuju alokacija sredstava za realizaciju problema kišnih i fekalnih kanalizacija.

AUDIO

 

Šta će biti preduzeto po pitanju kišne kanalizacije u Turici?

Mi imamo izgrađen samo deo kišne kanalizacije u Ulici Stanoja Glavaša. Koncept rešenja kišne kanalizacije u Turici je podeljen na tri zone. Prva zona se odnosi na putne pravce koje gravitiraju prema Ulici Radničkog bataljona i Terazija. Druga zona se odnosi na Ulice Ive Andrića, Šargansku  i Užičke vojske, treća faza podrazumeva rešenje problema otpadnih voda u  Volujačkom potoku.

Ove godine radimo kompletnu kanalizaciju na 600 metara Ulice Ive Andrića i za taj projekat je izdvojeno 13.000.000 dinara. Uporedo sa tim radimo i na prepakivanju novih projekata koji se odnose na Ulice Radničkog bataljona, Stanoja Glavaša i Dušana Popovića. Ukupna procenjena vrednost radova je 3.000.000 evra. 

AUDIO

 

Da li se fekalni kolektor može staviti u funkciju bez razdvajanja kišne i fekalne kanalizacije?

Vrlo je bitno da razdvojimo kišnu i fekalnu kanalizaciju kako bi celokupan sistem funkcionisao i kako bi izbegli poplave poput onih iz 2014. godine

AUDIO

 

Da li je moguće napraviti samo fekalni kolektor i trasu nove kanalizacije bez crpne stanice? Koji je okvirni rok za početak i kraj radova?

Da bi celokupan sistem imao smisao neophodno je uraditi sve po projektu. Izgradnja fekalnog kolektora je 23.000.000 dinara, noseći zid košta 17.500.000 dinara i za pretpumpnu stanicu je neophodno izdvojiti 13.000.000 dinara. Naravno, tu je i pitanje pristupne saobraćajnice koja je procenjena na 1.500.000 dinara. Ponavljam, da bi sistem funkcionisao neophodno je sve to uraditi.
Radovi se mogu izvesti u nekom normalnom roku nakon što se završi sa projektnom dokumentacijom i nakon što se obezbede finansijska sredstva.

AUDIO


Da li će, prema nekim navodima, 1.300 metara trase kanalizacije (sa novim kolektorom) rešiti problem za polovinu žitelja Turice?

1.300 metara je glavni kolektor i on će prikupiti deo fekalne kanalizacije. Najbitnija je sekundarna mreža jer moramo da vidimo koliko se kuća može povezati na kanalizaciju. 

AUDIO


Postoji li rešenje za problem Volujačkog potoka?

Mi imamo projekat koji je urađen na osnovu nekih analiza. Rešenje je u gradnji malog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za to su potrebna sredstva i nadam se da ćemo u budučnosti krenuti sa realizacijom tog projekta.

AUDIO

Fotografije projekta

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
92 %
1kmh
100 %
Čet
15 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

4 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime