- REKLAMA -
12.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Muzeji Srbije - Muzeji za 10 u Narodnom muzeju Užice

Muzeji Srbije – Muzeji za 10 u Narodnom muzeju Užice

- REKLAMA -

Narodni muzej Užice je i ove godine uključen u program manifestacije Muzeji za 10 koja se održava od 14. do 20. maja, pa su njegovi objekti i postavke otvoreni za posetioce od 8 do 20 časova

Izložbom Iz fonda Radovana i Branke Popović otvorena je manifestacija Muzeji Srbije – Muzeji za 10.

Građani će tokom manifestacije moći da pogledaju stalne postavke, ali i posebne programe.

Stalne postavke

Užice – nastanak i razvoj je postavka koja je otvorena 10. aprila 1995. godine u drugoj zgradi Muzeja, u prizemnoj i suterenskoj sali, a predstavlja nastanak i razvoj užičkog kraja.

Legat slikara Mihaila Milovanovića otvoren je 2003. godine u Narodnom muzeju Užice. Legat prikazuje umetničku i ličnu zaostavštinu Mihaila Milovanovića, prvog akademskog slikara iz užičkog kraja.

Lapidarijum antičkih spomenika predstavlja antičke spomenike i arhitektonsku plastiku od 2. do 4. veka. Izloženi spomenici potiču sa terena iz okoline Kosjerića, Požege, Užica, Nove Varoši i Prijepolja.

Užička republika je izložba koja predstavlja prvu veću slobodnu teritoriju u okupiranoj Evropi 1941. godine.

Istorija namenske proizvodnje od 1928. do danas i Partizanska fabrika oružja i municije od 1941. koja se nalazi u tunelima iza zgrade muzeja.
U Jokanovića kući prikazuje se stalna muzejska postavka Jokanovića kuća s kraja XIX i početka XX veka.

Posebni programi

Izložba Željka Đurovića Svetlo mediterana

Izložba Učešće Jevreja u Prvom svetskom ratu u Srbiji je izložba Jevrejskog muzeja u Beogradu održava se u Jokanovića kući.

Izložba Umetnička dela i knjige iz fonda Radovana i Branke Popović predstavlja fond 57 umetničkih slika i 115 knjiga monografskih izdanja i umetničkih kataloga poklonjenih muzeju u Užicu.

U Jokanovića kući biće otvorena izložba Grafički omnibus Narodne banke Srbije. To je izložba grafika, crteža i arhivske građe trojice umetnika – Ljubomira Ivanovića, Mihaila Petrovića i Đorđa Andrejevića Kuna iz fonda Narodne biblioteke Srbije.

U turističke svrhe otvorena je Hidrocentrala i Memorijalni kompleks Kadinjača. Od 2012. godine u sastavu muzeja nalazi se i zavičajno odeljenje Narodnog muzeja u Novoj Varoši tako da se i tu može pogledati stalna muzejska postavka Novovaroški kraj kroz istoriju, ali i gostujuća izložba Između kralja Aleksandra i kraljice Drage Narodnog muzeja Lepi Laza iz Čačka.

U 20 časova 19. maja u muzeju za Noć muzeja u programu učestvuju učenici srednje muzičke škole Vojislav Lale Stefanović.

Tokom ove manifestacije Muzej i Jokanovića kuća će biti otvoreni za posetioce u vremenu od 10 do 20 časova. Hidroelektrana Pod gradom i Memorijalni kompleks Kadinjača biće otvoreni od 10 do 18 časova.

U Noći muzeja Narodni muzej Užice i Jokanovića kuća će biti otvoreni od 18 do 24 časa.

Tokom manifestacije svi sadržaji su besplatni.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
12.8 ° C
12.8 °
12.8 °
98 %
0.7kmh
100 %
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime