- REKLAMA -
15.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Olimpijski grad deli iskustva sa Čajetinom

Olimpijski grad deli iskustva sa Čajetinom

- REKLAMA -

Predstavnici Opštine Čajetina i JP Gold gondola Zlatibor bili su gosti gradonačelnika Albervila, gradića u Savojskoj oblasti.  Albervil je bio domaćin zimskih Olimpijskih igara 1992. godine i tada kreće razvoj i evolucija ovog gradića. Ovo malo planinsko mesto, odiše šarmom i lepotom stare Francuske, privlači pažnju turista na putu ka skijalištima.

U istom gradu, posetili su nekoliko fabrika koje posluju u sastavu komapnije Poma. Kompanija Pomagalski bavi se dizajnom, izgradnjom i ugradnjom transportnih sistema za određene industrije, sa posebnim fokusom na žičare. Pruža usluge i rešenja za sektor turizma, nauke, zabave  uključujući žičare, automatske šatlove, nagibne liftove, vazdušne tramvaje i industrijske transportne sisteme. Ima prisustvo u 90 zemalja i preko 15 produžnica širom sveta.Kompanija je osnovana 1936. godine, sa sedištem u Vorepu. U martu 2017. godine Poma otvara novi pogon u industrijskoj zoni Abervila –  Žiji sir Izer u Savoji. Na 70.000 m2 otvorenog i 12.000 m2 zatvorenog prostora za proizvodnju, neposredno uz najposećenije skijalište na svetu, koje je preko 95 % izgradila i opremila Poma, rade na njegovom održavanju i na proizvodnji opreme za druge projekte širom sveta.

Delegaciju iz Čajetine dočekali su čelni ljudi iz Pome i saradnici koji su uključeni u projekat Gold gondola, kao i eksperti koji dolaze na Zlatibor i učestvuju u izgradnji i montaži najduže panoramske žičare na svetu. Pokazali su nam postrojenje i uputili nas u najbitnije procese održavanja i remonta gondole.  Celukupna oprema koja je predviđena za Gold gondolu je poslednji model instalacije koji se ustalio i pokazao kao najefikasniji i najfunkcionalniji.

Pokazali su nam neke projekte na kojima rade trenutno, a jedan od njih su kabine za najveći panoramski točak na svetu koji će biti lociran u Dubaiju.

Domaćini su se potrudili da nam na najbolji mogući način pokažu i približe način funkcionisanja jedne instalacije kao što je naša, sa potencijalnim problemima u radu i njihovim efikasnim rešenjima.

Veoma zanimljiv bio je i susret sa gradonačelnikom Albervila Frederikom Burnier Frambore, sa kojim je delegacija iz Čajetine razmenila iskustva u vođenju planinskih gradića. Saradnici i kolege pokazali su znamenitosti i lepote gradića i objasnili plan razvoja grada od Olimpijskih igara na ovamo, pokazavši jasnim primerom da uz kvalitetne ideje i dobru viziju svaka prilika može da se iskoristi za dobrobit meštana i privlačenje novih.

Izvor i foto:Goldgondola

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
15.4 ° C
15.4 °
15.4 °
83 %
2kmh
100 %
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime