- REKLAMA -
12.8 C
Užice
Početna Srbija i region Osobe sa HIV-om od danas mogu da podižu lekove

Osobe sa HIV-om od danas mogu da podižu lekove

- REKLAMA -
Osobe koje žive sa HIV/AIDS-om u Srbiji moći će od danas mogu da da podižu lekove uz pomoć elektronskog recepta. Otklonjena je greška u sistemu zbog koje oboleli nisu mogli da prime terapiju prethodnih dana, saopšteno je iz kabineta predsednice Vlade Srbije.

Unija organizacija Srbije, koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP), pozvala je juče sve nadležne da hitno pronađu rešenje zbog nefunkcionalnosti elektronskog recepta, zbog kojih osobe sa HIV-om i AIDS-om u Srbiji nisu bile u mogućnosti da prime terapiju već nekoliko dana.

Kako je USOP naveo problem je u nefunkcionisanju elektronskog E-recepta odnosno da se više ne koristi klasični (papirni) recept koji je donedavno bio u upotrebi za te pacijente, kao i da ne postoji nijedan način da ti pacijenti dobiju svoju terapiju.

Prekid uzimanja terapije može da dovede do povećanja kopija virusa kod ovih osoba odnosno do skoka viremije, a u nekim slučajevima i do pojave rezistencije na terapiju koja se uzima ili se uzimala, navodi se u saopštenju i dodaje da HIV pozitivne osobe ne smeju da prekinu uzimanje terapije ni jedan dan.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
12.8 ° C
12.8 °
12.8 °
98 %
0.7kmh
100 %
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime