- REKLAMA -
14.1 C
Užice
Početna EKO Danas je Svetski dan vodovoda

Danas je Svetski dan vodovoda

- REKLAMA -

Svetski dan vodovoda je međunarodni događaj koji je pokrenuo Svetski savet za vodovod i kanalizaciju. Ideja je bila da 11. marta svake godine ljudi širom sveta zastanu da razmisle o značaju dostupnosti ispravne vode za piće i dovoljnih kapaciteta kanalizacionih sistema.

Važnost ove teme najbolje razumeju oni koji nemaju kanalizaciju i oni kod kojih je voda za piće upitnog ili dokazano lošeg kvaliteta. Nažalost, mnogi stanovnici Srbije, a i zemalja u regionu, mogu da se identifikuju sa ovim problemom. Mi, koji imamo privilegiju ispravne vode za piće i uređenog kanalizacionog sistema u naselju, otkrivamo njihovu važnost tek kada ovi sistemi zakažu. Svet se suočio sa ovom činjenicom posle zemljotresa na Haitiju 2010. i cunamija u Japanu 2011, a Srbija posle poplava 2014. godine.

Istorija pokazuje da su veliki skokovi u napretku čovečanstva upravo povezani sa napretkom u vodovodnoj i sanitarnoj tehnologiji.

Svetski dan vodovoda namenjen je da svim pojedincima i organizacijama koje su uključene u globalnu vodovodnu industriju pruži priliku da promovišu važnu ulogu koju ova industrija ima.

U velikom broju zemalja danas se govori, piše, polemiše, odlučuje, investira i uči o značaju vodovoda i kanalizacije za zdravlje ljudi, njihovu bezbednost i udobnost života i zaštitu životne sredine.

Mi u Srbiji znamo već par godina da nam je potrebno ulaganje od 4,3 milijarde evra u sektoru kanalizacije i prerade otpadnih voda i oko 1,5 milijardi evra u oblasti vode za piće, i to je nešto na šta pojedinac ne može da utiče, ali možemo mnogo toga da uradimo da bismo smanjili zagađenje voda. Za početak, na današnji dan razmislite o mogućnostima da smanjite potrošnju kako bi vodovodi manje vode morali da prerade i isporuče na vaše slavine. Evo i male pomoći: zatvarajte slavinu dok sapunjate sudove, veš, auto, ruke, telo ili kosu, kao i dok četkate zube; nakon toga, smanjite mlaz kada ispirate sve to što ste prali; popravite sve što curi ili kaplje u kućnim instalacijama i smanjite zapreminu vodokotlića.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
14.1 ° C
14.1 °
14.1 °
70 %
2.1kmh
5 %
Pet
19 °
Sub
15 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

1119 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime